NOVI DETALJI

Spriječena tragedija u Austriji: Na koncertu Tejlor Svift napadači namjeravali koristiti mačete, noževe i eksploziv

Kao zaštitari imali bi pristup raznim lokacijama oko mjesta održavanja koncerta

Otkazani koncerti. Instagram

Z. K.

8.8.2024

Prijatelji 19-godišnjaka uhapšenog zbog planiranja terorističkog napada na koncertu pop zvijezde Tejlor Svift (Taylor Swift) navodno su trebali tamo raditi kao zaštitari, javlja danas austrijski dnevni list Kurier

Ukradene hemikalije

Kao zaštitari imali bi pristup raznim lokacijama oko mjesta održavanja koncerta.

Kurier piše i kako je 19-godišnjak, za kojega su drugi austrijski mediji objavili da su mu roditelji s područja Sjeverne Makedonije, navodno planirao autom zabiti se u desetke hiljada obožavatelja koji bi stajali ispred stadiona Ernst Happel tokom koncerata, a zatim mačetama i noževima krenuti na obožavatelje te na kraju aktivirati bombu izrađenu od ukradenih hemikalija.

Kako piše Kurier, radi se o hemikalijama od kojih se lako izrađuje eksploziv, a koje su vrlo osjetljive na mehaničke udarce, trenje i promjene temperature te se bomba može vrlo lako aktivirati. Jučer su uhapšeni navodni organizatori napada, jedan u Beču, drugi u gradu Ternitzu, južno od glavnog grada.

Kurier danas otkriva da je drugi uhapšeni 17-godišnjak, a jučer je objavljeno da je jedan od uhapšenih 19-godišnjak makedonskih korijena.

Podsjetimo, tri koncerta Tejlor Svift zakazana za danas, sutra i prekosutra u Beču otkazana su zbog planiranog terorističkog napada na stadionu Ernst Happel. Prijetnja terorističkim napadima na koncerte američke pop zvijezde u Beču bila je vrlo ozbiljna, ali je zahvaljujući saradnji austrijskih i stranih službi prepoznata u ranoj fazi te je spriječena moguća

tragedija, objavio je austrijski kancelar Karl Nehammer dodavši da vlasti nisu imale izbora.

Policija traga za još nekoliko osoba

Prema medijskim izvještajima, policija traga za još nekoliko osoba koje su u vezi s planiranjem napada na koncerte Tejlor Svift, ali policija nije potvrdila tu informaciju, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

- Mladić se radikalizirao na internetu i navodno se prije nekoliko sedmica zakleo na vjernost vodstvu terorističke organizacije Islamske države - rekao je Ruf.

Ruf je rekao da je policija "utvrdila" da je 19-godišnjak svoju pažnju usmjerio na koncerte Tejlor Svift.

Očekivalo se da će oko 195.000 ljudi prisustvovati koncertima na rasprodanom stadionu Ernst Happel i još oko 20.000 obožavatelja koji bi slušali koncerte izvan stadiona. Njima će novac za ulaznice biti vraćen. Istrage o planiranim napadima još traju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.