POKRENUTA ISTRAGA

Racija izraelske policije zbog nezakonitog izdavanja diplomatskih pasoša za Netanjahuovog sina i članove stranke Likud

Policija je saopćila da su pretresli sjedište Ministarstva i zaplijenili materijale

Benjamin Netanjahu (Netanyahu). Anadolija

Anadolija

7.8.2024

Istražitelji izraelske policije izvršili su u srijedu raciju u kancelarijama Ministarstva vanjskih poslova u Al-Qudsu (Jerusalimu) u sklopu istrage o izdavanju diplomatskih pasoša sinu premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) i članovima stranke Likud, javlja Anadolija.

Policija je saopćila da su pretresli sjedište Ministarstva i zaplijenili materijale "u sklopu istrage o sumnji na izdavanje diplomatskih pasoša pojedincima koji nisu imali pravo na njih".

Istraga je pokrenuta nakon što je izraelski dnevnik "Haaretz" prošle godine otkrio da su diplomatski pasoši izdati Netanjahuovom sinu Yairu i članovima njegove stranke Likud.

Prema pisanju lista, bivši ministar vanjskih poslova Eli Cohen naredio je izdavanje diplomatskih pasoša moćnim članovima Likuda "koji mogu uticati na njegovo mjesto na listi kandidata stranke na budućim izborima za Knesset".

Dodaje se da je Cohen, koji je ministar energetike i infrastrukture u sadašnjoj vladi, takođe naručio diplomatski pasoš za Netanyahuovog sina Yaira "iako on ne ispunjava kriterije".

U decembru, Centralni sud u istočnom Al-Qudsu nastavio je saslušanja po optužbama za korupciju protiv Netanyahua nakon dvomjesečne pauze zbog izraelskog rata u Gazi.

Izraelski premijer se suočava s optužbama za mito, prevaru i kršenje povjerenja, prema optužnici koju je početkom 2020. podigao bivši izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit. Netanyahu negira optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.