NAJAVILI ODGOVOR

Netanjahu upozorio Iran da ne napada Izrael

Netanjahu je u izjavi prije sedmične sjednice vlade upozorio Iran da ne napada Izrael i najavio da će se na svaki napad odgovoriti

Benjamin Netanjahu. Platforma X

Anadolija

4.8.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je da će Izrael odgovoriti na svaki čin agresije, prenosi Anadolu.

Kako navodi izraelski "The Times of Israel", Netanjahu je u izjavi prije sedmične sjednice vlade upozorio Iran da ne napada Izrael i najavio da će se na svaki napad odgovoriti.

- Odgovorit ćemo na svaki čin agresije protiv nas, bez obzira na front, i natjerat ćemo ih da plate visoku cijenu - kazao je.

Netanjahu je također negirao navode da je postavljao nove zahtjeve za podrivanje sporazuma o razmjeni talaca i pregovora o prekidu vatre s Hamasom.

- Nismo dodali niti jedan zahtjev u prijedlog, a Hamas je tražio desetine promjena - rekao je on.

Tenzije u regionu su dodatno eskalirale nakon što je politički šef Hamasa Hanijeh ubijen u srijedu u Teheranu. Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio ni negirao svoju umiješanost.

Atentat je uslijedio dan nakon što je komandant Hezbollaha Fouad Shukr ubijen u izraelskom zračnom napadu u južnom predgrađu Bejruta.

Povećan je strah od potpunog rata između Izraela i Hezbollaha nakon razmjene prekograničnih napada između dvije strane.

Eskalacija je nastala u pozadini smrtonosnih izraelskih napada na Gazu u kojima je ubijeno više od 39.500 ljudi od oktobra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.