RAZLIČITA MIŠLJENJA

Zbog zakona o regrutaciji se sukobili ultraortodoksni Jevreji i izraelska policija

Ispred regrutnog ureda sz se sukobile desetine pripadnika policije i Haredi zajednice, koji su se usprotivili namjeri države

Sukob policije i ortodoksnih Jevreja. Screenshot / Platforma X

N. H.

5.8.2024

Pripadnici ultraortodoksne Haredi zajednice Jevreja sukobili su se s izraelskom policijom u jutarnjim satima zbog početka regrutacije za vojsku, inače mjera propisana novim zakonom Netanjahuove (Netanyahu) vlade. 

Oni su do sad bili oslobođeni vojne službe, ali početkom jula je započela i njihova regrutacija u vojsku Izraela. 

Tako su se ispred regrutnog ureda sukobile desetine pripadnika policije i Haredi zajednice, koji su se usprotivili namjeri države.

- U zatvor, a ne u vojsku - čuli su se povici na mjestu sukoba Haredi zajednice i policije.

Danas bi se u vojsku Izraela trebalo prijaviti 900 oslobođenih regruta Haredi zajednice, iako su duhovne vođe ranije zabranili članovima ultraortodoksnih Jevreja da odlaze u regrutne centre.

- Situacija je u ovom trenutku takva da su sudovi objavili rat svijetu Tore i oni su ti koji su otvorili front i došli da promijene aranžman koji je na snazi bio godinama te su naredili vojsci da započne proces stvarnog regrutovanja članova ješive - rekao je rabin Dov Lando, visokorangirani vođa aškenaskih Jevreja.

Slično pismo članovima zajednice uputili su i sefardski rabini u Izraelu koji su naveli kako će ovakva regrutacija "dovesti do uništavanja Tore i duše svetog naroda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.