RAST TENZIJA

Velika Britanija: Eskalacija i destabilizacija na Bliskom istoku nisu ni u čijem interesu

Eskalacija i destabilizacija nisu ni u čijem interesu

Dejvid Lemi. Anadolija

Anadolija

31.7.2024

Velika Britanija je ponovila zabrinutost zbog rasta tenzija na Bliskom istoku dok su ministar vanjskih poslova Dejvid Lemi (David Lammy) i ministar odbrane Džon Heli (John Healey) u srijedu otputovali u regiju kako bi pozvali na prekid sukoba u Gazi i deeskalaciju u široj regiji, javlja Anadolija.

U prvoj zajedničkoj posjeti Zalivu, Lemi i Heli susreli su se s premijerom Katara šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem u glavnom gradu Dohi kako bi unaprijedili napore za okončanje sukoba u Gazi.

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, sastaće se s britanskim osobljem koje radi u regionu i posvetiće se jačanju i proširenju saradnje između Ujedinjenog Kraljevstva i Katara u pogledu rasta i bezbjednosti.

- Eskalacija i destabilizacija nisu ni u čijem interesu. Apsolutno je od vitalnog značaja da blisko sarađujemo sa partnerima kao što je Katar, koji igraju ključnu ulogu u posredovanju u sukobu u Gazi, kako bismo mogli da okončamo ovaj razorni rat - navodi se u saopćenju.

Heli je izjavio da deeskalacija mora biti primarni fokus jer se region nalazi na raskrsnici.

- Gubitak nevinih života posljednjih sedmica i mjeseci je nepodnošljiv. Ovo se mora okončati. Sve strane se moraju povući iz sukoba i pojačati diplomatiju - rekao je on, dodajući da će raditi s partnerima kao što je Katar.

Napetost je eskalirala između Hezbolaha i Izraela nakon raketnog napada na Majdal Shams u subotu na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael.

Dok je Izrael okrivio Hezbolah za subotnji napad, libanska grupa je negirala bilo kakvu odgovornost.

U utorak je izraelska vojska izvela napad na južni Bejrut ciljajući višeg komandanta Hezbollaha.

U srijedu rano ujutro, palestinska grupa Hamas objavila je da je njen vođa Ismail Haniyeh ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u glavnom gradu Irana Teheranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.