NAPAD U TEHERANU

Berko Zečević za "Avaz": Iran neće djelovati u direktnom sukobu, već će Izraelu uzvratiti preko posrednika

Izrael je uputio jasnu poruku da, u slučaju prijetnji njegovoj sigurnosti, efikasno djeluje i na najviše ciljeve u pojedinim zemljama

Berko Zečević. Facebook

Alen Bajramovic

31.7.2024

Ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu i zapovjednika strateške jedinice Hezbolaha Fuada Šukra u okolini Bejruta, predstavljaju novi dokaz da izraelska obavještajna služba radi fantastično, kaže vojno – politički analitičar Berko Zečević. Osim identifikacije ciljeva, u ovim operacijama demonstrirana je sposobnost izraelskih službi da prodru duboko u teritoriji drugih zemalja, neutraliziraju ciljeve, a da te države nisu spremne čak ni da identificiraju prijetnju, a kamoli spriječe napad.

- Izrael je uputio jasnu poruku da, u slučaju prijetnji njegovoj sigurnosti, efikasno djeluje i na najviše ciljeve u pojedinim zemljama. Radi se o zemlji koja je, sa obavještajnog, vojnog i tehnološkog aspekta, nadmoćnija u odnosu na okruženje – naglašava Zečević.

On smatra da neka od strana može uzvratiti na posljednje napade, ali da je teško uočiti zemlju koja bi u strateškom smislu mogla ugroziti Izrael.

- Iran najprije treba da potvrdi i dokumentira da je ovo što se desilo djelovanje izraelskih vojnih snaga. To je teško utvrditi. Jedno je borba između Izraela i pokreta poput Hamasa ili Hezbolaha, a drugo rat između dvije međunarodno priznate zemlje, koje međusobno ne graniče već kao tampon zonu između sebe imaju više zemalja. Prema tome, Iran neće djelovati u direktnom sukobu, već preko posrednika – dodaje Zečević.

Uprkos sve glasnijim, opravdanim kritikama međunarodne zajednice, Zečević ne očekuje da će Izrael zaustaviti napade na Gazu sve do završetka izbora u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.