AKCIJA U 31 ZEMLJI

Spektakularna zapljena Interpola: Oduzeta droga i hemikalije u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara

Operacija "Lionfish Hurricane", poduzeta u aprilu i maju 2024., dovela je do 206 hapšenja

Interpol: Uspješna operacija. Interpol

E. Ć.

30.7.2024

Više od 615 tona nedopuštenih droga i prekursora hemikalija u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara zaplijenjeno je u 31 zemlji, u operaciji koju koordinira Interpol.

Operacija "Lionfish Hurricane", poduzeta u aprilu i maju 2024., dovela je do 206 hapšenja nakon što su bile usmjerene na mreže krijumčarenja droge širom Južne Amerike, Afrike i Evrope.

Velika akcija Interpola. INTERPOL

Operacija bez presedana zapljena 505 tona prekursora hemikalija, korištenih za proizvodnju droga i eksploziva, naglašava značajan rast transnacionalnih organiziranih kriminalnih grupa i njihovu sposobnost izrade oružja.

Osim toga, vlasti su zaplijenile više od 56 tona kokaina i 52 tone drugih droga, uključujući marihuanu, ketamin i tramadol.

"Narkopodmornica" zaplijenjena u džungli

Raspon zapljena tokom operacije naglašava zamršene veze između različitih oblika transnacionalnog organiziranog kriminala:

- U Gvajani, vlasti su zaplijenile polu-podmornicu u džungli, naglašavajući korištenje "narkopodmornica" domaće izrade za transport do 3 tone kokaina južnoameričkim riječnim putovima, a zatim preko Atlantika u zapadnu Evropu.

- Brazilske vlasti uhapsile su 17 članova lanca narkomazgi koji su odvojeno putovali iz Brazila u Francusku, uključujući osobu koja je popila 120 paketa kokaina.

- 30.000 komercijalnih detonatora preusmjerenih iz vojne ili komercijalne rudarske upotrebe zaplijenjeno je diljem Južne Amerike, kao i 280 komada vatrenog oružja i granata.

- Kolumbijska policija zaplijenila je 2,1 tonu klorovodične kiseline i uništila tvornicu u džungli koja je proizvodila sumpornu kiselinu. Oba se koriste za proizvodnju kokaina i eksploziva kućne izrade.

- U Gani je razbijen lanac krijumčarenja koji je iskorištavao poštanske pošiljke nakon što su vlasti zaplijenile 18,8 kg marihuane u paketima za Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Šest tona kokain hidroklorida koji je prošao kroz Sierra Leone zaplijenjeno je u Antwerpenu u Belgiji, dok je još 1,1 tona iste droge skrivena u kamionu za Europu zaplijenjena u Senegalu. Kokain hidroklorid se proizvodi kao bijeli prah i najčešći je oblik kokaina.

- 65 ukradenih motornih vozila presretnuto je u Južnoj Americi i Zapadnoj Africi, uključujući automobil pronađen u Beninu četiri mjeseca nakon što je ukraden u Kanadi.

Jirgen Stok (Jurgen Stock), generalni sekretar Interpola dao je izjavu povodom ove akcije.

- Vrijednost droge zaplijenjene u ovoj dvomjesečnoj operaciji veća je od BDP-a nekih zemalja, što jasno pokazuje razmjere problema s kojima se suočavaju organi gonjenja.

Mreže organiziranog kriminala nastavljaju širiti svoj doseg i razorne posljedice koje njihove aktivnosti donose. Mi ćemo, i moramo, ujediniti naše napore u borbi protiv ove prijetnje nacionalnoj sigurnosti koja prijeti svakoj zemlji - rekao je on.

Reakcija INTERPOL-a

S krijumčarima koji su evoluirali od operacija s jednom drogom do složenijih i raznolikijih višekriminalnih mreža, "Lionfish Hurricane" je uključio multidisciplinarni operativni tim za podršku stručnjaka iz različitih područja kriminala kako bi poboljšao cjelokupnu obavještajnu sliku.

Operacija je potpala pod Interpolov novi I-RAID program (Interpolov odgovor protiv nezakonitih droga), šestogodišnju inicijativu koja se bori protiv trgovine drogom kroz operacije i analize, izgradnju kapaciteta i obuku, partnerstva i širenje, te usmjeravanjem na prihode od kriminala.

Namjenska sigurna platforma za analizu droga omogućuje Interpolovim kriminalističkim analitičarima da sustavno prikupljaju, kontroliraju, analiziraju i šire informacije o trgovini drogom.

Nadalje, baza podataka RELIEF pruža napredno ispitivanje tragova alata zaplijenjenih paketa droge, detaljnu analizu uključujući kemijski sastav i automatizirane usporedbe logotipa i oznaka s prešanih ploča i uložaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva financiralo je operaciju u koju su također uključeni Centar za pomorsku analizu i operacije (narkotici), WCO, UNODC i Expertise France.

Od 2013. operacije "Lionfisha" rezultirale su zapljenama u vrijednosti od 3,6 milijardi dolara i 5.617 hapšenja u 108 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.