ODBACIO OPTUŽBE

Španski premijer odbio svjedočiti u slučaju navodne korupcije supruge

Sančez je u više navrata odbacio optužbe protiv nje, rekavši da su neutemeljene i da su ih dirigovali desničarski politički neprijatelji

Pedro Sančez (Sanchez). Anadolija

FENA

30.7.2024

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) odbio je u utorak odgovarati na pitanja sudije u sudskoj istrazi o navodnoj korupciji i trgovini uticajem protiv njegove supruge, zbog čega je u aprilu razmišljao o ostavci, rekli su advokati prisutni na saslušanju.

Postupak je dio preliminarne istrage o tome je li njegova supruga Begona Gomez iskoristila svoj položaj premijerove supruge kako bi osigurala sponzore za magistarski studij koji je vodila na univerzitetu.

Sančez je u više navrata odbacio optužbe protiv nje, rekavši da su neutemeljene i da su ih dirigovali desničarski politički neprijatelji, a u utorak je državno pravobranilaštvo u njegovo ime podnijelo tužbu protiv istražnog sudije zbog navodnih malverzacija.

- Ova tužba ima za cilj poštovanje nezavisnosti pravosuđa, ali i njegovu odbranu od prakse onih koji djeluju iz političkih motiva i izvan zakona - rekla je glasnogovornica vlade Pilar Alegria, prenosi Reuters.

Gomez nije javno komentarisala slučaj.

Njen advokat, bivši ministar unutrašnjih poslova Antonio Camacho, rekao je da je Sanchezovo svjedočenje trajalo dvije minute, a sudija Juan Carlos Peinado postavio mu je dva pitanja - je li u srodstvu s nekom od osoba pod istragom i želi li svjedočiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.