10. SEPTEMBRA

Željana Zovko predvodi EU Misiju za promatranje izbora u Jordanu

Navodi da će Misija za promatranje izbora pružiti neovisnu procjenu izbornog procesa utemeljenu na dokazima

Željana Zovko. Platforma X

FENA

30.7.2024

Kao odgovor na poziv jordanskih vlasti, Evropska unija odlučila je rasporediti Misiju za promatranje izbora (EOM) u Jordan kako bi nadgledala parlamentarne izbore zakazane za 10. septembar, a visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) imenovao je zastupnicu u Evropskom parlamentu Željanu Zovko glavnom promatračicom misije.

Praćenje izbora

EU je ranije poslao Misiju za promatranje izbora u Jordan 2013. i 2016. godine, zatim Misiju za praćenje izbora 2018. godine, te Misiju stručnjaka za izbore 2020. godine, saopćeno je na službenoj stranici Evropske unije.

- Raspoređivanje ove Misije za promatranje izbora potvrđuje našu dugogodišnju predanost pružanju potpore konkurentnim, transparentnim i mirnim parlamentarnim izborima u Jordanu - rekao je Borelj.

Navodi da će Misija za promatranje izbora pružiti neovisnu procjenu izbornog procesa utemeljenu na dokazima.

- EU je blizak partner Jordana i predan je nastavku naše podrške demokratskom upravljanju te nezamjenjivom partneru EU-a u regiji – dodao je Borelj.

Glavna promatračica Željana Zovko istaknula je da će predstojeći parlamentarni izbori biti još jedan odlučujući trenutak u demokratskoj putanji ove zemlje, s obzirom na to da su ovo prvi izbori nakon pokretanja procesa političke modernizacije u 2021. godini.

- Radujem se suradnji s predstavnicima državnih institucija, tradicionalnih vlasti, političkih stranaka, kandidata, organizacija civilnog društva, posebno žena, mladih, medija i drugih koji igraju važnu ulogu u osiguravanju vjerodostojnog, mirnog, transparentnog i uključivog izbornog procesa – navela je Zovko.

Inače, EU EOM sastoji se od različitih skupina promatrača. Glavni tim sastoji se od 11 stručnjaka za izbore koji su stigli u Amman 28. jula 2024. godine.

Bit će raspoređeni diljem zemlje

Kako se navodi, 28 dugoročnih promatrača pridružit će se misiji 5. augusta i bit će raspoređeni diljem zemlje, kako bi pratili izbornu kampanju. Nakon toga, 38 kratkoročnih promatrača pojačat će misiju na dan izbora, također raspoređeni po cijeloj zemlji. EU EOM će ostati u zemlji do završetka izbornog procesa.

U skladu s metodologijom EU o promatranju izbora, misija će izdati preliminarno priopćenje i održati konferenciju za novinare u Amanu nakon izbora. Završni izvještaj, uključujući preporuke za buduće izborne procese, bit će predstavljen i podijeljen sudionicima nakon završetka cjelokupnog izbornog procesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.