UPITNA PODRŠKA

Oliver Varhelji ponovo nominovan za komesara za proširenje EU

Mađarski premijer Viktor Orban je u objavi kandidature rekao kako je on dokazao da "EU može biti pozitivna snaga u svom susjedstvu i šire"

Oliver Varhelji. Fena

N. H.

29.7.2024

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji (Varhelyi) zvanično je predložen za nastavak mandata na toj funkciji, iako su iz Brisela poslali poruke da to mjesto treba pripasti nekom drugom.

Mađarski premijer Viktor Orban je u objavi kandidature rekao kako je on dokazao da "EU može biti pozitivna snaga u svom susjedstvu i šire". 

- Nastavit će da radi odličan posao i u narednom sazivu Evropske komisije - objavio je Orban na društvenim mrežama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je protiv tog izbora i pregovara se da mjesto za proširenje preda nekoj drugoj državi. 

Evropska komisija se sastoji od 27 članova i članica, u skladu s brojem država koje su dio EU, a koji se bave različitim resorima. 

Njih zvanično nominuje Vijeće EU, u dogovoru s Fon der Lajen, te šalje na potvrdu u Evropski parlament. 

Orban je nominacijom Varheljija nastavio svojom politikom ići protiv Brisela, te će sastanak biti pun tenzija, imajući u vidu da su druge države sigurno očekivale da imaju šansu za ovu poziciju. 

Čak i ako uspije dobiti saglasnost drugih članova Vijeća EU i Fon der Lajen, čeka ga proces potvrde u Evropskom parlamentu, gdje predsjednica ovog tijela može dati negativno mišljenje, a zastupnici mogu "oboriti" cijeli prijedlog novog saziva i vratiti proces na početak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.