ODGOVOR NA NAPAD

Netanjahu i Galant dobili ovlaštenje sigurnosnog kabineta da odgovore, zemlje iz regije pozivaju na deeskalaciju

Hezbolah je negirao odgovornost za napad na Majdal Šams u subotu, najfatalniji u Izraelu od napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra

Netanjahu i Galant. Vladin ured za štampu

N. H.

29.7.2024

Izraelski sigurnosni kabinet je u nedjelju ovlastio vladu premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da odluči o "načinu i vremenu" odgovora na raketni napad Golanskoj visoravni, u kojem je poginulo 12 tinejdžera i djece, a za koji su Izrael i Sjedinjene Američke Države okrivili libansku oružanu grupu Hezbolah.

Hezbolah je negirao odgovornost za napad na Majdal Šams u subotu, najfatalniji u Izraelu od napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, koji je pokrenuo rat u Gazi. Taj sukob se proširio na nekoliko frontova i prijeti da će eskalirati u širu regionalnu krizu.

Izrael je obećao odmazdu protiv Hezbolaha u Libanu, a izraelski avioni su u nedjelju tokom dana napali ciljeve u južnom Libanu.

 Međutim, očekivalo se da bi snažniji odgovor mogao uslijediti nakon sastanka sigurnosnog kabineta koji je sazvao Netanjahu u Tel Avivu.

Odluka o odgovoru

Nakon sastanka, Netanjahuov ured je saopćio da je kabinet "ovlastio premijera i ministra odbrane da odluče o načinu i vremenu odgovora."

Bijela kuća je također u nedjelju okrivila Hezbolah za napad na Majdal Šams. 

- Ovaj napad je izveo Hezbolah. To je bila njihova raketa, lansirana iz područja koje oni kontrolišu - stoji u saopćenju.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Haris (Harris), demokratska kandidatkinja za predsjednicu, izjavila je preko svog savjetnika za nacionalnu sigurnost da je njena "podrška sigurnosti Izraela čvrsta." 

SAD su saopćile da su u pregovorima s izraelskim i libanskim partnerima od subotnjeg "strašnog" napada i da rade na diplomatskom rješenju.

Američki sekretar za vanjske poslove Entoni Blinken (Antony) rekao je da Vašington ne želi daljnju eskalaciju sukoba, koji je uključivao dnevne razmjene vatre između izraelske vojske i Hezbolaha duž granice. 

Britanija je izrazila zabrinutost zbog daljnje eskalacije, dok je Egipat rekao da bi napad mogao prerasti u "sveobuhvatan regionalni rat."

Strahovit napad

Hezbolah je u početku objavio da je ispalio rakete na izraelske vojne ciljeve na Golanskoj visoravni, ali je rekao da nema "apsolutno ništa" s napadom na Majdal Šams.

Međutim, Izrael je rekao da je raketa bila iranskog porijekla, ispaljena iz područja sjeverno od sela Čeba u južnom Libanu, i da je krivicu za napad stavio isključivo na Hezbolah, koji je podržan od Irana.

Nije odmah bilo jasno jesu li poginuli dječaci i djevojčice bili izraelski državljani.

- Raketa koja je ubila našu djecu i mlade bila je iranska raketa i Hezbolah je jedina teroristička organizacija koja je ima u svom arsenalu - saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Dva sigurnosna izvora su rekli Reutersu da je Hezbolah bio u pripravnosti i da je povukao neke ključne lokacije u južnom Libanu i istočnom dolini Beka u slučaju izraelskog napada. Libanski "Middle East Airlines" je saopćio da odgađa dolazak nekih letova od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro, bez navođenja razloga.

Izraelske snage su se mjesecima sukobljavale s Hezbolahovim borcima u južnom Libanu, ali su obje strane činile da izbjegnu eskalaciju koja bi mogla dovesti do potpune ratne situacije, potencijalno uključujući druge sile, uključujući Sjedinjene Američke Države i Iran.

Strah od eskalacije

Međutim, subotnji napad prijeti da će prebaciti stanje u opasniju fazu. Zvaničnici Ujedinjenih nacija su apelovali na maksimalnu suzdržanost s obje strane, upozoravajući da bi eskalacija mogla "zapljusnuti cijelu regiju u katastrofu koju je teško zamisliti."

Libansko ministarstvo vanjskih poslova je zamolilo SAD da izazovu suzdržanost od Izraela, rekao je za Reuters libanski ministar vanjskih poslova Abdalah Bu Habib. Bu Habib je rekao da je SAD zamolio vladu Libana da prenese poruku Hezbolahu da pokaže suzdržanost.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je u nedjelju upozorilo Izrael protiv bilo kakve nove avanture u Libanu. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da Izrael "potpuno odgovoran za ovu opasnu eskalaciju u regiji" i da su optužbe protiv Hezbolaha lažne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.