BLISKI ISTOK

Ministarstvo zdravstva: Medicinski centri u Kan Junisu zatvoreni nakon naređenja za evakuaciju

Upozorili su da bi medicinski kompleks Nasser u Kan Junisu, jedina bolnica koja još uvijek radi, mogao biti zatvoren

Palestincima naređena evakuacija. AP

Anadolija

27.7.2024

Nekoliko centara primarne zdravstvene zaštite i medicinskih punktova u Kan Junisu, u južnom dijelu Pojasa Gaze, zatvoreno je nakon naređenja izraelske vojske za evakuaciju, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravstva opkoljene palestinske enklave, javlja Anadolu.

- Zbog sve većeg broja prisilno evakuisanih područja u južnoj Gazi, nekoliko centara primarne zdravstvene zaštite sada nije u funkciji - navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Upozorili su da bi medicinski kompleks Nasser u Kan Junisu, jedina bolnica koja još uvijek radi uprkos brojnim izazovima, također mogao biti zatvoren, što predstavlja "određenu zdravstvenu katastrofu".

Navedeno je i da "sve veći broj raseljenih osoba koje žive bez pristupa vodi i usred kanalizacije i nagomilanog otpada, bez sredstava za ličnu higijenu, imaju različita oboljenja, a time postoji i opasnost za širenje dječje paralize i drugih bolesti".

Prema posljednjim statističkim podacima Ureda za medije u Gazi, kod više od 1,7 miliona raseljenih osoba zabilježene su zarazne bolesti zbog raseljavanja i prenaseljenosti.

Ministarstvo je pozvalo međunarodne i UN organizacije da brzo intervenišu kako bi zaštitile preostale zdravstvene institucije i obezbijedile neophodne resurse i zalihe.

Ranije u subotu, izraelska vojska naredila je hitnu evakuaciju iz južnih dijelova Kan Junisa, sedmicu nakon što je izdala naredbu za evakuaciju istočnih dijelova Kan Junisa i započela novu kopnenu invaziju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.