KORISTE IH KAO MAMAC

Nova taktika Rusa: Jeftinim dronovima prave ogromne probleme Ukrajincima

Ruske trupe okupirale su oko 18 posto ukrajinskog teritorija

Proizvode se od materijala poput pjenaste plastike i šperploče. Tanjug.rs

Z. K.

27.7.2024

Rusija je počela uključivati ​​nove, jeftine bespilotne letjelice u svoje dugometne napade na Ukrajinu kako bi pokušala identificirati protuzračnu odbranu, snimiti štete i koristiti dronove kao mamac, rekao je ukrajinski vojni špijunski dužnosnik, prenosi Forbes.

Slanje slika

Dvije nove vrste bespilotnih letjelica, koje je Rusija upotrijebila u pet napada bespilotnim letjelicama u posljednje dvije do tri sedmice, uključujući noćni napad u četvrtak, proizvode se od materijala poput pjenaste plastike i šperploče, rekao je dužnosnik Reutersu.

Jedan model drona ima kameru i SIM karticu ukrajinskog mobilnog telefona za slanje slika ruskoj vojsci. 

- Oni identificiraju gdje su naše mobilne grupe pozicionirane, gdje su mitraljezi koji ih mogu uništiti. Pokušavaju dobiti sliku gdje se nalazi sva naša protuzračna odbrana - rekao je Andrij Černjak, portparol vojne obavještajne agencije.

Dodatan je to dokaz da Rusija nastoji prilagoditi taktiku i isprobati novu tehnologiju kako bi stekla prednost tokom svakodnevnih napada raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Napadačke bespilotne letjelice Shahed dizajnirane u Iranu, koje lete do svoje mete i detoniraju pri udaru, postale su glavni dio ruskih zračnih napada otkako su se počele koristiti u prvoj godini ruske invazije punog opsega pokrenute u februaru 2022.

Ukrajina, koja od marta apelira na Zapad da pruži više protuzračne odbrane kako bi odbila pojačane ruske zračne napade na svoje elektroenergetske objekte, snažno se trudi prikriti lokacije svojih sistema protuzračne odbrane.

- Nove ruske bespilotne letjelice s kamerama ne nose eksploziv, već vrlo nalikuju običnim bespilotnim letjelicama Shahed i lete s njihovim skupinama. Drugi novi tip dronova ne sadrži eksplozivno punjenje ili ga ima samo malo i koristi se kao mamac - rekao je Černjak. 

Budući da se ne razlikuje od običnog napadačkog drona sa zemlje, još uvijek ga treba oboriti i pritom razotkriti gdje se nalaze ukrajinski sisitemi protuzračne odbrane. Rekao je da nove bespilotne letjelice vjerojatno koštaju samo 10.000 dolara svaka unatoč velikom dometu, što ih čini daleko jeftinijima za proizvodnju od projektila protuzračne odbrane.

- Dronovi također mogu letjeti na visini od 1.000 metara, što ih stavlja izvan dometa mitraljeza i automatskih pušaka - rekao je.

Ruska invazija na Ukrajinu poslužila je kao poligon za tehnologiju ratovanja bespilotnim letjelicama. Obje strane intenzivno koriste napadačke i izviđačke bespilotne letjelice na bojnom polju. 

Pogođene civilne zgrade

Kijev je uložio energiju u domaću proizvodnju bespilotnih letjelica kako bi smanjio jaz između svojih napadačkih sposobnosti i moskovskih, izvodeći dugometne napade bespilotnim letjelicama na ruske ciljeve, uključujući rafinerije nafte.

Rusija kaže da se njeni dalekometni zračni napadi koriste za vojnu degradaciju Ukrajine. Ukrajina kaže da su ruski napadi pogodili civilne zgrade i uzrokovali ozbiljnu štetu na civilnim energetskim postrojenjima i nove žrtve među civilima.

Ruske trupe okupirale su oko 18 posto ukrajinskog teritorija i posljednjih mjeseci ostvaruju postepene uspjehe na istoku, a linija fronte prostire se na hiljade kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.