ZNAČAJNA POMOĆ

Bugarska radi na novom paketu naoružanja za Ukrajinu

Paket uključuje samo malokalibarsko oružje i artiljerijske granate, isključujući bilo kakvu finansijsku podršku, naveo je

Ukrajina. Reuters

Anadolija

22.7.2024

Bugarska radi na novom paketu naoružanja za Ukrajinu, izjavio je u ponedjeljak privremeni ministar odbrane te zemlje Atanas Zaprjanov, prenosi Anadolija.

- Predložena vojna pomoć Ukrajini, koja se sastoji od viška municije i opreme bugarske vojske, spremna je za pregled i vrlo brzo će biti dostavljena na odobrenje kabineta - otkrio je Zaprjanov nakon sastanka Bugarskog Atlantskog kluba u glavnom gradu Sofiji, navodi državna novinska agencija BTA.

Paket uključuje samo malokalibarsko oružje i artiljerijske granate, isključujući bilo kakvu finansijsku podršku, naveo je.

- Vlada još nije odlučila o vremenu slanja nove pomoći Ukrajini. Odluka će zahtijevati koordinaciju sa savezničkim nacijama i ukrajinskim vlastima, nakon čega će uslijediti osiguranje potrebne logistike - rekao je Zaprjanov.

Privremeni premijer Dimitar Glavčev je rekao da Bugarska aktivno radi na poboljšanju sposobnosti odvraćanja i odbrane na istočnom krilu, efikasno ispunjavajući svoje obaveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.