POZVAO POSREDNIKE

Hamas: Netanjahu ometa napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Dok je Hamas pokazao fleksibilnost u postizanju sporazuma o zaustavljanju izraelske agresije, Netanjahu postavlja sve više prepreka pregovorima

Netanjahu ometa napore za postizanje sporazuma. AP

Anadolija

8.7.2024

Palestinska grupa otpora Hamas optužila je danas izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) da blokira napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

- Dok je Hamas pokazao fleksibilnost u postizanju sporazuma o zaustavljanju izraelske agresije, Netanjahu postavlja sve više prepreka pregovorima, eskalirajući svoju agresiju i zločine protiv našeg naroda i intenzivirajući svoje pokušaje da ih nasilno raseli kako bi osujetio sve napore za postizanje sporazuma - navodi se u saopćenju iz Hamasa.

Hamas je pozvao posrednike da intervenišu kako bi okončali “Netanjahuove manipulacije i zločine“, a međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije (UN) da preuzmu svoje pravne i humanitarne odgovornosti kako bi zaustavili “zločin genocida nad Palestincima u Gazi“.

Direktor CIA-e William Burns i šef izraelske službe sigurnosti Shin Bet Ronen Bar stigli su danas u Egipat na razgovore o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o razmjeni zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa.

Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipar posreduju u višemjesečnim pregovorima o sporazumu između Izraela i Hamasa o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre, ali oni do sada nisu urodili plodom.

U izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine u Pojasu Gaze ubijeno je blizu 38.200 Palestinaca, a više od 87.900 ljudi je povrijeđeno.

U više od osam mjeseci izraelskih napada, veliki dijelovi Pojasa Gaze leže u ruševinama u jeku teških blokada u dopremanju hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.