OTPOR ALŽIRA

Festivalom jahanja obilježena 62. godišnjica nezavisnosti Alžira

Francuska kolonijalna vlast u Alžiru trajala je 132 godine i okončana je proglašenjem nezavisnosti Alžira 5. jula 1962. godine

Festival jahanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+29
Anadolija

7.7.2024

U glavnom gradu Alžira, održan je Festival jahanja u znak sjećanja na 62. godišnjicu okončanja rata za nezavisnost od francuskog kolonijalizma, javlja Anadolija.

Na Festivalu održanom u subotu, koji simbolizuje otpor Alžira protiv kolonizatora, predstavljeni su jahači koji su nosili puške i izvodili predstave.

Francuska kolonijalna vlast u Alžiru trajala je 132 godine i okončana je proglašenjem nezavisnosti Alžira 5. jula 1962. godine.

U višegodišnjem ratu za nezavisnost u Alžiru je poginulo blizu 1,5 miliona Alžiraca, a kolonijalna era u toj zemlji jedna je od najtamnijih mrlja u historiji Francuske.

Prema navodima alžirskih vlasti, francuska kolonijalna vlast je, pored ubistva najmanje pet miliona ljudi, pljačkala prirodna i druga bogatstva Alžira i pokušala uništiti njen nacionalni identitet.

Krivični dosije francuskog kolonijalizma u Alžiru jedno je od najvažnijih pitanja koje decenijama utiče na odnose između dvije zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.