VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Orban predstavlja samo Mađarsku, a ne EU na samitu turkofonih zemalja

Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizira kao promatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka

Žozep Borelj. AP

FENA

7.7.2024

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell "podsjetio" je mađarskog premijera Viktora Orbana koji sudjeluje na samitu Organizacije turkofonih zemalja, da on na tom skupu predstavlja svoju zemlju, a ne i EU, kojom Mađarska predsjedava ovog polugodišta, javlja AFP.

Borelj je naglasio u saopćenju da je sudjelovanje Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbajdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije. Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska kao Savjet turkofonih država 2009. godine. Mađarska je postala promatrački član 2018. godine.

Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajibu Erdoanu, predstavlja važan stup suradnje istok-zapad, objavio je jedan od Orbanovih suradnika na mreži X, prenosi AFP. EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Sjeverni Kipar, koju EU ne priznaje, kao promatračkog člana te organizacije.

Borrell je to ponovio u svom saopćenju.

- Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizira kao promatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka, takozvanu 'Tursku republiku Sjeverni Cipar' koja nije priznata na međunarodnom nivou - navodi se u saopćenju.

To upozorenje dato je poslije sličnog upozorenja izdatog u petak o posjetu Orbana Moskvi, u kojem je Borrell naveo da Orban, čija zemlja je aktualna predsjedavajuća Europskom unijom, nije dobio mandat Unije da posjeti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje zvanične kontakte s Moskvom. Nekoliko dana ranije Orban se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarska, samozvana "neliberalna demokracija", kažnjena je zbog, kako zvaničnici u Briselu vide, nazadovanja demokracije, pri čemu je EU zamrznula šest milijardi eura sredstava namijenjenih toj zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.