BIO ZAKAZAN ZA 8. JULI

Mađarska strana otkazala sastanak Berbok i Sijarta u Budimpešti

Ozbiljan i iskren bilateralni susret dvoje ministara vanjskih poslova bio bi važan sa aspekta iznenadne i nekoordinirane posjete premijera Orbana Mosk

Berbok i Peter. Anadolija

Anadolija

prije 5 dana

Sastanak njemačke ministrice vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Sijarta (Szijjart), koji je bio zakazan za 8. juli u Budimpešti, otkazala je mađarska strana, prenosi Anadolu.

U vijestima njemačkih medija, koji se pozivaju na MVP Njemačke, navedeno je da Berbok neće posjetiti Budimpeštu 8. jula, te da je mađarska strana otkazala njen sastanak sa Sijartom.

- Ozbiljan i iskren bilateralni susret dvoje ministara vanjskih poslova bio bi važan sa aspekta iznenadne i nekoordinirane posjete premijera Orbana Moskvi - naveli su iz Ministarstva, te izrazili žaljenje zbog otkazivanja posjete.

Mađarski premijer Viktor Orban jučer je posjetio Moskvu i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Posjećujući također i Kijev prvi put od početka rata u Ukrajini, Orbanovu posjetu Moskvi kritizirali su i predsjednik Vijeća Europske unije (EU) Charles Michel i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.