AKO POSTANE PREDSJEDNIK

Tramp navodno pregovara s Putinom koliko će Rusija moći zadržati ukrajinske teritorije

Tramp je siguran u svoju pobjedu u novembarskim izborima, a kako Politico piše, razmišlja o dogovoru prema kojem se NATO ne bi širio prema istoku

Tramp: Uvjeren u svoju pobjedu. AP / Platforma X

E. Ć.

prije 2 dana

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Trump) pregovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinske teritorije Moskva može zadržati, rekla su dvojica stručnjaka za nacionalnu sigurnost s vezama s Trampom, prenosi Politico.

Taj medij je, pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu sigurnost, naveo da Tramp razmatra sporazum prema kojem bi se NATO obavezao da se neće širiti na Ukrajinu i Gruziju i pregovara sa Putinom o tome "koliko ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži".

Tramp je siguran u svoju pobjedu u novembarskim izborima, a kako Politico piše, razmišlja o dogovoru prema kojem se NATO ne bi širio prema istoku.

Također, Tramp ne samo da očekuje da će evropske zemlje drastično povećati svoju potrošnju na NATO kada on postane predsjednik, nego će poduzeti "radikalnu preorijentaciju" NATO-a.

- Istina, malo je vjerojatno da bi Tramp odmah napustio NATO, prema intervjuima s bivšim Trampovim dužnosnicima za nacionalnu sigurnost i odbrambenim stručnjacima koji će vjerovatno služiti u drugom Trampovom mandatu.

Ali čak i ako formalno ne napusti organizaciju, to ne znači da bi NATO netaknut preživio drugi Trampov mandat - rekao je Den Kaldvel (Dan Caldwell), stručnjak za odbranu upoznat s razmišljanja među Trampovim savjetnicima za nacionalnu sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.