POTPUNO UNIŠTENJE

Karipski otok Union razoren nakon uragana Beril: Brojni građani ostali beskućnici

Opasni i razorni uragan ostavio je za sobom golemo razaranje, bol i patnju diljem naše nacije - rekao je premijer Gonsalves

Razoreni otok. Facebook

Dž. R.

prije 3 dana

Nakon snažnog uragana Beril (Beryl) na otoku Union, skoro svaki objekat je sravnjen sa zemljom ili teško oštećen.

Sravnjene kuće

Ovaj otok je dio Svetog Vincenta i Grenadina, a stanje na njemu je trenutno užasno.

- Skoro svi su beskućnici. Jedva da je ijedna zgrada ostala stajati. Kuće su sravnjene, ceste su blokirane, električni stupovi leže po ulicama - kazala je Katrina Koj (Coy), koja je zatečena razmjerom razaranja koje je bilo pred njom.

Ribar i vodič Sebastien Sejli (Sailly) složio se s njom. 

- Sve je izgubljeno. Trenutno nemam gdje živjeti - naveo je. Na otoku živi od 1985., tako da je preživio i uragan Ivan iz 2004., ali kaže kako je Beril bio na drugoj razini.

- Ovuda kao da je prošao tornado. 90 posto otoka je izbrisano. Sklonio sam se sa suprugom i kćeri i, da vam pravo kažem, nisam bio siguran da ćemo se uopće izvući - istaknuo je. Razmjeri šoka i straha još uvijek su vidljivi u njegovom glasu, piše BBC.

Njegova sestrična Alizee, koja sa svojom obitelji vodi hotel, opisala je užasno iskustvo dok je uragan prolazio kroz njihov grad. Naglasila je kako su morali staviti namještaj uz vrata i prozore kako ih ne bi otvorili snažni naleti vjetra.

Napajanje i komunikacija su i dalje u prekidu, ali uspijevaju poslati poruke spajanjem na mrežu Starlink koju je pokrenuo SpaceX Ilona Maska (Elon Musk). Vlada u Svetom Vincentu i Grenadinima poručila je kako prepoznaje razmjere problema.

Potrebne milijarde

Premijer Ralf Gonsalves (Ralph) je u jutarnjem obraćanju sažeo osjećaj šoka u karipskoj zemlji. 

- Opasni i razorni uragan ostavio je za sobom golemo razaranje, bol i patnju diljem naše nacije - rekao je. Obećao je da će reagirati što je brže moguće kako bi se uhvatio ukoštac s dugim popisom prioriteta.

Otočani su ipak skeptični da vlada ima dovoljno resursa i radne snage da se suoči s problemima. 

- Za ovo će biti potrebne milijarde, trajat će godina ili više i trebat će međunarodna pomoć - dodao je. 

Katrina, direktorica lokalne udruge za okoliš, također je pozvala članove karipske dijaspore da pomognu na bilo koji način.

- Užasno nam je potrebna pomoć. Oprema za hitne slučajeve, hrana, sve je to potrebno u ovom trenutku - napomenula je. Ona se godinama brinula o sigurnosti vode na otoku, što je vitalni resurs za male otočne zajednice na Karibima. Sav njen trud uništen je zbog uragana.

Beril je u ponedjeljak pogodio kopno kao uragan četvrte kategorije, s vjetrovima koji pušu brzinom od 240 km/h. Hiljade ljudi i dalje su bez struje, a mnogi su u privremenim skloništima. Unatoč svom kaosu, Sebastien je poručio kako je zahvalan da stvari nisu još gore.

- Najvažnije je da smo još živi, ​​a ne materijalni gubici. Nakon što sam svjedočio snazi ​​onoga što smo prošli, danas sam bio zadovoljan vidjeti da su moje komšije još uvijek ovdje - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.