OSLOBOĐENO 50 PALESTINACA

Direktor bolnice Šifa Mohamed Abu Salmij oslobođen nakon sedam mjeseci

"Zarobljenici i zatvorenici u izraelskim okupacionim zatvorima doživljavaju tragediju koja nije viđena u historiji Palestine od Nakbe

Pojas Gaze - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Anadolija

prije 2 dana

Izraelska vojska oslobodila je Mohameda Abu Salmija (Mohammeda Abu Silmiyyea), direktora bolnice Shifa u Pojasu Gaze, nakon što je sedam mjeseci proveo u pritvoru, javlja Anadolu.

Oslobođeno 50 Palestinaca

Prema informacijama koje je dobio dopisnik Anadolije, izraelska vojska je oslobodila 50 Palestinaca zarobljenih na centralnim i jugoistočnim granicama Pojasa Gaze, uključujući Abu Salmija.

Oslobođeni su dovedeni u bolnicu "Šehidi Akse" u gradu Deir al-Balah i bolnicu "Nasser" u Khan Younisu.

Mohameda Abu Salmija, direktora bolnice Shifa u gradu Gazi, uhapšen je 23. novembra 2023. godine.

Obraćajući se novinarima nakon puštanja na slobodu, Abu Salmij je rekao: "Zarobljenici i zatvorenici u izraelskim okupacionim zatvorima doživljavaju tragediju koja nije viđena u historiji Palestine od Nakbe (Velike katastrofe)."

Izloženi nestašici hrane

- Zarobljenici su izloženi nestašici hrane, fizičkom ponižavanju i mučenju u okupacionim zatvorima - dodao je Abu Salmij te naglasio da međunarodna zajednica treba da preduzme odlučan korak za oslobađanje svih palestinskih zarobljenika i zatvorenika.

Abu Salmij je naveo da ima medicinskog osoblja koje je izgubilo život pod torturom u izraelskim zatvorima, te da ima bolesnih zatvorenika koji ne mogu uzeti ni jednu tabletu.

Abu Salmij je zaključio: "Okupirani Izrael je uništio sve. Ubijao je djecu i žene. Gađao je sve u Gazi. Uprkos svemu tome, obnovit ćemo Gazu od nule i učiniti bolnicu Shifa boljom nego prije."

Izraelska vojska izvršila je upad u bolnicu Shifa u gradu Gazi 14. novembra prošle godine, nakon nekoliko dana opsade, a potom izvršila velika razaranja u bolnici.

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir, poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima, reagirao je na oslobađanje direktora bolnice Shifa Abu Silmiyyea i drugih Palestinaca.

U izjavi na društvenim mrežama, Ben-Gvir je ciljao ministra odbrane Yoava Gallanta i šefa unutrašnje obavještajne agencije Shin-Bet Ronena Bara za oslobađanje Abu Silmiyyea.

Tvrdeći da Gallant i Bar provode politiku nezavisnu od izraelske vlade, Ben-Gvir je pozvao premijera Benjamina Netanyahua da "zaustavi" ova dva imena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.