ČVRSTA REAKCIJA

Čile će tužiti Izrael za genocid: Predsjednik poručio da se mora prekinuti pokolj u Palestini

Nikada nećemo prestati biti ogorčeni izraelskim neselektivnim i krajnje nesrazmjernim postupcima protiv nevinih civila

Gabriel Borić, predsjednik Čilea. AP/Jose Luis Magana

N. Aj.

2.6.2024

Čileanski predsjednik Gabriel Borić saopćio je kako će se njegova zemlja pridružiti tužbi koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICC) u okviru Konvencije UN-a o genocidu, prenijela je novinska agencija EFE.

Borić je rekao da je "potrebna čvrsta reakcija međunarodne zajednice" kako bi se zaustavilo Izrael "u pokolju u Palestini".

- Zato sam odlučio da će Čile postati stranka i podržati slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu - izjavio je.

Čile je još ranije poslao humanitarnu pomoć Palestini, opozvao svog ambasadora u Izraelu i zajedno s Meksikom poslao dopis Međunarodnom kaznenom sudu oko situacije u Palestini.

- Nikada nećemo prestati biti ogorčeni izraelskim neselektivnim i krajnje nesrazmjernim postupcima protiv nevinih civila, posebno palestinskih žena i djece - rekao je Čilea.

Podsjetio je da je više od 35.000 ljudi već ubijeno, da je humanitarna situacija u zemlji katastrofalna, a infrastruktura u Gazi uništena.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.