PREMIJER IZRAELA

Netanjahu tvrdi: Hamas odbija da pusti Crveni krst da posjeti taoce

Netanjahu je na konferenciji za novinare rekao i da će se raseljeni Izraelci vratiti svojim kućama kada budu imali osjećaj sigurnosti

Benjamin Netanjahu. AP

H. J. I.

3.12.2023

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) tvrdi da Hamas nije dozvolio članovima Crvnog krsta da posjete sve taoce, kako je bilo predviđeno sporazumom o prekidu vatre.

Netanjahu je na konferenciji za novinare rekao i da će se raseljeni Izraelci vratiti svojim kućama kada budu imali osjećaj sigurnosti.

"Čim bude bezbjedno"

- Imat će taj osjećaj, čim bude bezbjedno. Međutim, dotle će proći neko vrijeme - rekao je Netanjahu, prenio je Times of Israel.

Upitan da kaže da li su mnogi ljudi u bezbjednosnim službama Izraela bili svjesni da će Hamas izvršiti napad, Netanjahu je rekao da ''nema nikakve zavjere''.

- Postoje pitanja na koje treba da se da odgovor: šta se desilo, kako se desilo, i o tome će se govoriti na kraju rata, a ne sada. Sigurno, nije bilo zavjere - poručio je Netanjahu.

Napad u Jerusalemu

Kada je riječ o napadu u Jerusalemu od srijede, kada su dva palestinska napadača ubila četiri civila na autobuskoj stanici na ulazu u grad, Netanjahu je potvrdio da je u likvidaciji učestvovao i civil koji se slučajno zatekao u blizini.

- Više oružja u rukama civila može da izazove tragične incidente. Ali više civila sa oružjem također mogu da spase situaciju u takvim danima - dodao je Netanjahu, braneći odluku izraelske vlade kojom se ohrabruju civili sa dozvolom da nose oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.