NAKON SKORO DVIJE GODINE

Ponovo otvorena čuvena Fontana Stravinski u Parizu

Riječ je o jednoj od najspektakularnijih savremenih pariških fontana, a punim sjajem zablistalo je 16 pokretnih skulptura

Čuvena Fontana Stravinski. Anadolija

Anadolija

15.11.2023

Nakon skoro dvije godine renoviranja u Parizu je nedavno ponovo otvorena čuvena Fontana Stravinski izgrađena prije 40 godina, javlja Anadolija.

Fontana Stravinski nalazi se na Trgu Igora Stravinskog pored crkve Saint-Merri i u neposrednoj blizini Centra Georges Pompidou. Izgrađena je 1983. godine u čast slavnom ruskom kompozitoru Igoru Stravinskom, a djelo je švicarskog kipara Jeana Tinguelyja i njegove supruge Niki de Saint-Phalle.

Riječ je o jednoj od najspektakularnijih savremenih pariških fontana, a punim sjajem zablistalo je 16 pokretnih skulptura za čiju obnovu su od proljeća 2022. bili zaduženi specijalizovani restauratori.

U sklopu projekta renovirala se hidroizolacija, električni kablovi i vodovodne cijevi bazena fontane izrađenog od nehrđajućeg čelika, kao i sama klupa koja ga okružuje

Također je u blizini prostora izvršena revizija sistema recikliranja i pročišćavanja vode, posebno omekšavanja vode kako bi se spriječila buduća oštećenja skulptura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.