POKAZUJE NOVA ANKETA

Podrška američkih Arapa Bajdenu i demokratama znatno opala

Anketa, objavljena u utorak, pokazuje prvi put od svog početka 1997. godine da se većina arapskih Amerikanaca nije izjasnila kao demokrati

Džo Bajden. Twitter

FENA

1.11.2023

Podrška predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) među arapskim Amerikancima, koji su ključni glasači u važnim državama na izborima, pala je sa komotne većine 2020. na samo 17 posto, pokazuje nova anketa, usred rastućeg bijesa zbog podrške demokratskog predsjednika izraelskim napadima na Gazu.

Podrška američkih Arapa Bajdenu, koja je iznosila 59 posto 2020. godine, pala je čak i prije izbijanja nasilja na Bliskom istoku na 35 posto, pokazala je anketa koju je naručio Arapsko-američki institut, ali se od tada prepolovila.

Anketa, objavljena u utorak, pokazuje prvi put od svog početka 1997. godine da se većina arapskih Amerikanaca nije izjasnila kao demokrati - 32 posto se sada izjašnjava kao republikanci, a 31 posto kao nezavisni. Četrdeset posto anketiranih reklo je da bi glasalo za bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump), vjerovatnog republikanskog kandidata 2024. godine, što je za pet procentnih poena više u odnosu na 2020.

Anketa je najnoviji dokaz da Bajdenova kampanja za drugi mandat brzo gubi podršku muslimana i arapskih Amerikanaca zbog njegove čvrste podrške Izraelu. Ovi birači tradicionalno su glasali za demokratske kandidate i istaknuti su u državama koje su veoma važne na izborima kao što su Mičigan, Ohajo i Pensilvanija, koje bi mogle odlučiti na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.