SAOPĆIO AI

Potvrđeno da je izraelska vojska koristila bijeli fosfor prilikom napada na Gazu

Amnesty International je saopćio da je Program za odgovor na krizne situacije ove organizacije prikupio uvjerljive dokaze

Fotografija koja je poslužila kao dokaz. Anadolija

Anadolija

15.10.2023

Među dokazima koje je dokumentirao Amnesty International da je izraelska vojska koristila artiljerijske granate od bijelog fosfora u gusto naseljenim civilnim područjima Gaze, nalaze se i fotografije koje je snimio fotoreporter Anadolije.

Iz Amnesty Internationala saopćeno je da je Program za odgovor na krizne situacije ove organizacije prikupio uvjerljive dokaze koji dokumentiraju izraelsku upotrebu artiljerijskih projektila s bijelim fosforom u Gazi.

Videosnimci i fotografije koje je potvrdila Laboratorija za dokaze o kriznim situacijama ove organizacije pokazuju da je Izrael koristio bijeli fosfor u Gazi, koju bombarduje od 7. oktobra.

Među prikupljenim dokazima je i fotografija artiljerijskih granata M825 i M825A1 s oznakom D528, koju identifikacioni kod američkog Ministarstva odbrane koristi za "municiju na bazi bijelog fosfora", a koje je 9. oktobra snimio fotoreporter AA Mustafa Al-Kharouf.

U AA vizualima, objavljene su fotografije od 10. i 11. oktobra kada je bijeli fosfor eksplodirao u zraku tokom izraelskih zračnih napada na Gazu.

Teško liječenje

Dim bijelog fosfora, koji je prema međunarodnom pravu zabranjen za upotrebu u područjima s gustim civilnim stanovništvom, može uzrokovati iznenadne rane u plućima i gušenje pri udisanju.

Bijeli fosfor, koji može izazvati i opekotine drugog i trećeg stepena na koži, lako se zapali u kontaktu s kiseonikom, a kada se koristi kao bomba, izaziva požar, kao i snažno eksplozivno dejstvo.

Požari uzrokovani bijelim fosfornim bombama mogu se proširiti na velika područja i ovi požari se nastavljaju sve dok se fosfor u tom području ne iscrpi.

Vrlo je teško liječiti one koji su izloženi bijelom fosforu, koji se u organizam unosi udisanjem, kontaktom ili gutanjem, lijepi se za mnoge površine i zarazan je. Zbog toga ljudi koji liječe povrede uzrokovane bombom moraju proći posebnu obuku kako bi se zaštitili.

Bijela fosforna bomba u međunarodnom pravu

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija (UN) o konvencionalnom oružju (CCW), zabranjeni su napadi zračnim zapaljivim oružjem u civilnim područjima.

Ne postoje zakonske prepreke za korištenje dima koji emituje bijeli fosfor u svrhe kao što je kamufliranje vojnih jedinica na otvorenim područjima.

S druge strane, nastavljaju se rasprave o tome da li bijeli fosfor treba smatrati ratnim zločinom zbog utjecaja i štete koju uzrokuje po ljude.

U izvještaju objavljenom 2010. godine o nekažnjivosti kršenja pravila rata u Gazi, Human Rights Watch je naveo da je Izrael koristio municiju sa bijelim fosforom u Pojasu Gaze u napadima koji su trajali od decembra 2008. i do 2009. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.