IZMEĐU MISTERIJE I MOĆI

Kim Jong-un, lider Sjeverne Koreje: Prošlost, sadašnjost i nepredvidiva budućnost

Kim Jong-un je treća generacija lidera u svojoj porodici

Kim Jong-un. AP

5.9.2023

Kim Jong-un, lider Sjeverne Koreje, jedna je od najmisterioznijih i najkontroverznijih figura u svjetskoj politici. 

Nasljedni lider

Kim Jong-un je treća generacija lidera u svojoj porodici. Naslijedio je vlast od svog oca, Kim Jong-ila, 2011. godine. Ovaj nasljedni sistem vlasti jedinstven je u svjetskoj politici i čini Sjevernu Koreju jednom od rijetkih nasljednih monarhija u svijetu.

Misteriozan život

Malo se zna o privatnom životu Kim Jong-una. Veći dio njegovog života ostao je skriven od javnosti, a mnoge informacije o njemu su nepotvrđene ili tajne. To je dovelo do mnogih spekulacija i nagađanja o njegovim ličnim preferencijama i životnom stilu.

Nuklearne ambicije

Kim Jong-un je nastavio politiku razvoja nuklearnog oružja koju je započeo njegov otac. Sjeverna Koreja je pod njegovim vodstvom izvela nekoliko nuklearnih testova, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i dovelo do sankcija i izolacije zemlje.

Kult ličnosti

Kim Jong-un je izgrađivao kult ličnosti oko sebe, slično kao i njegovi prethodnici. U Sjevernoj Koreji on je prikazivan kao nadljudska figura i "vođa bez premca". Građani su bili potaknuti na obožavanje vođe kao božanskog lidera.

Diplomatski zaokret

Unatoč svojoj reputaciji kao tvrdog lidera, Kim Jong-un je pokazao spremnost za diplomatske pregovore. 2018. godine sudjelovao je u historijskom susretu s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump). Ovi susreti su izazvali nadu za smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku, iako su pregovori nakon toga naišli na poteškoće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.