UJEDINJENIJI NEGO IKAD

Samit NATO-a u Viljnusu završen snažnom podrškom Ukrajini

Dok Ukrajina nastavlja da oslobađa teritoriju, mi ćemo stajati uz njih dok god bude potrebno, rekao je Stoltenberg

Završetak NATO samita. Anadolija

Anadolija

12.7.2023

Samit NATO-a u Vilniusu završen je u srijedu uz snažnu podršku Ukrajini, a saveznici su se složili oko trodijelnog paketa "kako bi Ukrajinu približili savezu", dok su zemlje G7 potpisale zajedničku deklaraciju o bezbjednosnim garancijama Kijevu, javlja Anadolu.

U završnoj riječi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su saveznici zaključili historijski samit uz dogovor o "najdetaljnijim i najsnažnijim planovima odbrane od Hladnog rata".

Navodeći da su potvrdili da će Ukrajinu približiti savezu i pojačati podršku na duge staze, Stoltenberg je rekao da će se NATO i Ukrajina od sada sastajati u Vijeću NATO - Ukrajina kako bi razgovarali kao ravnopravni partneri.

Oslobađanje teritorije

- Pozdravljam velike nove najave vojne podrške koje su dali saveznici NATO-a na ovom samitu - rekao je on.

Podsjećajući na vojnu pomoć koju su pružili saveznici vrijednu desetine milijardi dolara i savezničku obuku desetina hiljada ukrajinskih vojnika, on je rekao:

- Dok Ukrajina nastavlja da oslobađa teritoriju, mi ćemo stajati uz njih dok god to bude potrebno.

Pomenuo je i novi višegodišnji paket pomoći Ukrajini, koji je odobren u utorak kako bi pomogao u tranziciji Ukrajine sa sovjetskog doba na standarde NATO-a i kako bi njihove snage bile u potpunosti interoperabilne s NATO-om.

- Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije - rekao je on, govoreći o ispunjavanju uslova za akcioni plan za članstvo Ukrajine.

- Pozvat ćemo Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici slože da su ispunjeni uslovi. Ovo šalje jasnu, snažnu i ujedinjenu poruku sa našeg samita u Vilniusu - kazao je Stoltenberg.

NATO ujedinjen

Govoreći o sastanku sa indo-pacifičkim partnerima, generalni sekretar NATO-a je rekao:

- Globalna asertivnost Pekinga i rat Moskve protiv Ukrajine zahtijevaju još bližu koordinaciju između NATO-a, EU i naših indo-pacifičkih partnera.

Prema njegovim riječima, NATO se suočava s najozbiljnijom bezbjednosnom situacijom u posljednjih nekoliko decenija, ali saveznici se suočavaju s izazovom.

- NATO je ujedinjeniji nego ikada, čvrsto stoji u odbrani našeg naroda i naših vrijednosti - dodao je Stoltenberg.

Zahvalio je litvanskom predsjedniku Gitanasu Nausedi i litvanskoj vladi jer su bili domaćini istorijskog samita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.