MINISTAR SE OGLASIO

Ukrajina tvrdi da neće koristiti kasetno streljivo u Rusiji

Shvaćamo da kasetno streljivo stvara rizik za stradavanje civila od neeksplodiranih oružja, kaže Salivan

Kasetno streljivo. Twitter (Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta)

A. O.

9.7.2023

Ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov pozdravio je odluku SAD-a o slanju kasetnog streljiva u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinskog teritorija.

Ipak, obećao je da se streljivo neće koristiti u Rusiji.

SAD je u petak najavio da će snabdijeti Ukrajinu s naširoko zabranjenim kasetnim streljivom kako bi pomogla protuofanzivi te zemlje.

Spašavanje života

Reznikov je kazao da će streljivo pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju njihove upotrebe te razmjenjivati informacije sa svojim partnerima.

- Naša pozicija je jednostavna – moramo osloboditi naše privremeno okupirane teritorije i spasiti živote naših ljudi. Ukrajina će koristiti ovo streljivo samo za oslobođenje naših međunarodno priznatih teritorija. Ovo streljivo se neće koristiti na službeno priznatom ruskom teritoriju - napisao je Reznikov na Twitteru.


Objava Reznikova. Printscreen

Zabrana streljiva

Kasetno streljivo zabranjeno je u više od 100 zemalja. Uglavnom ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti ne čineći razliku na velikom području. „Zvoničići“ koji ne eksplodiraju momentalno predstavljaju opasnost decenijama.

Moskva je u subotu ponovno kritizirala američku odluku, opisujući je kao još jedan "nečuven" primjer "antiruske" politike Vašingtona.


- Još jedno „čudesno oružje“, na koje Vašington i Kijev računaju ne obazirući se na njegove teške posljedice, ni na koji način neće uticati na tok „specijalne vojne operacije“ (op.a. kako je Rusi nazivaju), čiji će ciljevi biti u potpunosti ostvareni - rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena), Džejk Salivan (Jake Sullivan) pokušao je u petak iznijeti argumente za snabdijevanje Ukrajine oružjem kako bi povratila teritorije otete nakon ruske invazije u februaru 2022. godine.

- Shvaćamo da kasetno streljivo stvara rizik za stradavanje civila od neeksplodiranih oružja. Ali, također postoji golemi rizik za civile ako ruske trupe i tenkovi pređu ukrajinske položaje i zauzmu još više ukrajinskog teritorija te pokore ukrajinske civile jer Ukrajina nema dovoljno topništva - rekao je Salivan.

Reznikov je kazao da vojska neće koristiti kasetna streljiva u urbanim područjima te da će ga koristiti samo za "probijanje neprijateljskih odbrambenih linija".

Potpisana Konvencija

Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvenciju o kasetnom streljivu, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, uporabu i prijenos tog oružja.

Španija, potpisnica konvencije, rekla je da se protivi odluci.

- Španija, na temelju čvrste obveze koju ima prema Ukrajini, također ima čvrstu obavezu zbog koje određeno oružje i bombe ne može isporučiti ni pod kojim okolnostima - rekla je španska ministrica odbrane Margarita Robles.

Britanija je također potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili korištenje kasetnog streljiva te obeshrabruje upotrebu njega, rekao je premijer Riši Sunak (Rishi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.