ODLUKA STUPILA NA SNAGU

FUCZ naredio evakuaciju sa ugroženih područja u Jablanici i Konjicu

Rok za realizaciju ove Naredbe je odmah, navodi se u naredbi

FUCZ

Meliha Smajkic

prije 2 sata 47 minuta

Federalni štab civilne zaštite u predvečernjim satima je izdao naredbu za hitnu evakuaciju stanovništva Jablanice i Konjica, potvrdio nam je Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je rekao odmah potom je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona imao hitno zasjedanje i prenio naredbu štabovima civilne zaštite Jablanice i Konjica.

- Procijenjeno je da se treba izvući stanovništvo iz najugroženih područja. Odmah se krenulo sa evakuacijom stanovništva Donja Jablanica te sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u saradnji sa spasilačkim službama na terenu provodi evakuaciju i cilj je izvući stanovnike najkasnije do dva ujutro. Smještaju ih u već organizirane kolektivne smještajne na prostoru Jablanice i Konjica - rekao nam je Juka

Na trećoj vanrednoj sjednici Federalni štab civilne zaštite je donio naredbu: 

1. Naređuje se Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom štabu civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica.

2. Naređuje se štabovima iz tačke 1. ove Naredbe da osiguraju privremeni smještaj za evakuisane stanovnike.

3. Naređuje se Crvenom Križu/krstu Federacije BiH da za evakuisane stanovnike osiguraju vodu, hranu, lijekove i higijenske potrepštine.

4. Za provođenje ove naredbe zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog križa iz tačke 3. ove Naredbe.

5. Zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog križa iz tačke 3. ove Naredbe da u roku od 3 dana od dana stupanja na snagu ove Naredbe dostave izvještaj Federalnom štabu civilne zaštite.

6. Rok za realizaciju ove Naredbe je odmah.

7. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.