OD 19. DO 21. MAJA

Japan pojačava sigurnosne mjere i više nego uobičajeno uoči samita G7

Oko 24.000 pripadnika osiguranja je navodno raspoređeno u Hirošimu tokom samita

Japan pojačava sigurnosne mjere. Fena

FENA

17.5.2023

Sigurnosne mjere su visoke na svakom samitu G7, ali ovogodišnji domaćin Japan mora se dokazati više nego uobičajeno nakon prošlomjesečnog napada na aktualnog premijera i ubistva bivšeg premijera Shinza Abea 2022. godine.

Oko 24.000 pripadnika osiguranja je navodno raspoređeno u Hirošimu tokom samita, od kojih je većina poslata iz drugih dijelova zemlje.

Patrolna policija prisutna i među turistima

Uoči samita od 19. do 21. maja, patrolna policija je prisutna i među turističkim grupama u poznatom Parku mira u zapadnom gradu.

Osoblje obezbjeđenja je također veoma prisutno uz rijeku koja teče uz lokacije poput Kupole atomske bombe, a helikopteri redovno zuje iznad njih.

Mjere su se proširile daleko van Hirošime, uključujući i glavni grad Tokio, gdje poruke na željezničkom sistemu upozoravaju na pojačanu sigurnost samita.

Veći gradovi u Japanu generalno nemaju kante za smeće na javnim mjestima, ali osoblje obezbjeđenja zatvara druga mjesta za koja se smatra da predstavljaju potencijalnu prijetnju.

Automati isključeni i zalijepljeni trakom

Automati na platformama podzemne željeznice također su isključeni i zalijepljeni trakom, zajedno sa znakovima izvinjenja koji upozoravaju da će biti nedostupni tokom samita iz sigurnosnih razloga, prenosi France 24.

U Hirošimi znakovi širom grada i u hotelima podsjećaju lokalno stanovništvo i turiste da će samit uzrokovati poremećaje, uključujući zatvaranje ulica i pristup ostrvu Miyajima, koje će lideri posjetiti.

Desetine škola i drugih institucija jednostavno su odlučile da se zatvore tokom samita, prenose lokalni mediji.

Kritike sigurnosnih mjera

Mjere će vjerovatno biti pomno ispitane manje od godinu dana nakon što je napadač ubio bivšeg premijera Abea dok je vodio kampanju u gradu Nara.

Zatim je u aprilu jedan muškarac bacio eksplozivnu napravu prema premijeru Fumiu Kishidi neposredno prije nego što je trebao održati govor u kampanji u gradu Wakayama.

Premijer nije povrijeđen, ali činjenica da je napadač uspio baciti napravu iz blizine tako brzo nakon ubistva Abea izazvala je ponovne kritike sigurnosnih mjera u Japanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.