ISLAMABAD

Pakistan: Osmodnevni policijski pritvor bivšem premijeru Khanu, broj mrtvih raste usred protesta

Zvaničnici su potvrdili da su tokom protesta podrške Imranu Khanu poginule još tri osobe, a više od 1.200 je uhapšeno

Protesti u Pakistanu. Anadolija

Anadolija

10.5.2023

Pakistanski sud za borbu protiv korupcije poslao je bivšeg premijera Imrana Khana u policijski pritvor na osam dana pod optužbom za korupciju, javlja Anadolija.

Sud, koji je privremeno premješten u policijsku kuću za goste u glavnom gradu Islamabadu, vratio je Khana u državnu antikorupcijsku agenciju, Nacionalni biro za odgovornost.

Odluka je donesena nakon što je savezna vlada rasporedila vojsku u provincije Punjab i Khyber Pakhtunkhwa zbog demonstracija protiv Khanovog hapšenja.

Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je zahtjeve pokrajinskih privremenih vlada za trupe za održavanje reda i mira.

Odluka je donesena nakon što je policija tokom noći zadržala u pritvoru brojne opozicione aktiviste širom Pakistana nakon protesta zbog hapšenja bivšeg premijera Imrana Khana pod optužbom za korupciju u utorak.

Kontingenti policijskih i paravojnih snaga u opremi za nerede također su bili raspoređeni oko suda, a svi putevi koji vode do njega su zatvoreni.

Najmanje još tri osobe su poginule u Khyber Pakhtunkhwa, potvrdili su zdravstveni zvaničnici u srijedu, čime je broj poginulih povećan na šest.

Policijski zvaničnici su kazali da je više od 1.200 demonstranata privedeno tokom demonstracija koje se nastavljaju u mnogim dijelovima južnoazijske zemlje.

Visoki sud u Islamabadu naložio je u utorak hapšenje Khana (70), što je izazvalo nasilne proteste širom zemlje, dok je antikorupcijski sud, također u glavnom gradu, u srijedu posebno optužio Khana u slučaju vezanom za ilegalnu kupovinu i prodaju stranih poklona.

Khanovi advokati bojkotovali su ročište nakon što je sudija odbio da odgodi njegovu optužnicu na suđenju, popularno poznatom kao "slučaj Toshakhana".

Khan se na suđenju izjasnio da nije kriv.

Od njegovog hapšenja u utorak, najmanje šest osoba je ubijeno u sukobima između radnika iz Khanove stranke, pakistanske Tehreek-e-Insaf (PTI) koji protestuju i policije.

Među pritvorenima su bili Umar Sarfraz Cheema, bivši guverner sjeveroistočne provincije Punjab, nekoliko poslanika i stranačkih predstavnika.

PTI je u srijedu pozvao na proteste širom zemlje, ali se distancirao od nasilja, pozivajući pristalice da ostanu mirni i okupe se ispred sjedišta policije u Islamabadu, gdje se Khan pojavio pred sudijom.

Iako su mobilni internet i platforme društvenih medija i dalje ograničeni, škole su zatvorene u mnogim dijelovima zemlje.

Demonstranti su takođe upali u zgradu Radio Pakistana u sjeverozapadnom gradu Peshawaru i opljačkali redakciju.

Šef državnog emitera Tahir Hassan rekao je novinarima da je stotine ljudi upalo u zgradu nakon što su razvalili glavni ulaz.

Zapalili su opremu, rekao je on i dodao da je ovo drugi napad na Radio Pakistan od utorka.

Ranije je lider PTI-ja Shah Mahmood Qureshi rekao da stranka nema informacije o tome gdje se Khanov nalazi.

Khanov advokat Faisal Chaudhry rekao je ranije novinarima da nije imao kontakt sa svojim klijentom.

Bivši premijer Pakistana Imran Khan uhapšen je u utorak u glavnom gradu Islamabadu. Hapšenje je uslijedilo dan nakon što je Khan optužio visokorangiranog vojnog zvaničnika za zavjeru s ciljem njegovog ubistva.

Khana su priveli pripadnici Rangersa, paravojnih snaga u Pakistanu, baš kada mu je sud u Islamabadu odobrio privremenu kauciju u sedam slučajeva, javio je "Dunya News".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.