IZRAEL

Netanjahu slavi sa suprugom, stotine građana protestuje ispred rezidencije

Demonstranti koji su se okupili ispred rezidencije mahali su izraelskim zastavama, a neki od njih su blokirali i cestu

Slavlje u rezidenciji. Twitter

E. A.

13.4.2023

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Natanyahu) i njegova supruga Sara prisustvovali su proslavi jevrejskog praznika Mimouna u Haderi. Paralelno, izvan rezidencije su održane masovne demonstracije povodom reformi pravosuđa koje najavljuje izraelska vlada.

Demonstranti koji su se okupili ispred rezidencije mahali su izraelskim zastavama, a neki od njih su blokirali i cestu.

Pojedini stanovnici Hadere, gradu u kojem se održala proslava, naglasili su kako su bili pozvani na događaj, ali da su izbačeni nakon što se ispostavilo da nisu članovi stranke Likud kojom predsjedava Benjamin Netanjahu.

- Sjeli smo, a onda su nam odjednom prišli ljudi i pitali: "Jeste li vi Likudovci?". Rekli smo da nismo. Nakon nekoliko minuta su nas izbacili. To je nevjerovatno - rekao je jedan od stanovnika.

Dok su građani protestovali ispred rezidencije i tražili ostavku premijera, Benjamin Netanjahu je u ugodnoj atmosferi održao govor u kojem je naglasio moć jedinstva jevrejskog naroda.

- Kada smo ujedinjeni, nema sile na svijetu koja nam se može suprotstaviti. Borimo se protiv Iranaca, u Siriji, Libanu, Gazi te Judeji i Samariji (naziv za Zapadnu obalu op.a.). Skidam kapu vojnicima. Poravnat ćemo račune sa svim našim neprijateljima - rekao je Netanahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.