AVIONSKA OPREMA

Uhapšena dvojica Amerikanaca: Krijumčarili oružje Rusiji

Od 2020. dvojac se udružio kako bi izbjegao zakone o izvozu prikrivanjem i pogrešnim navođenjem krajnjih korisnika

Osumnjičeni su za isporuku zapadne avionske opreme ruskim kompanijama. Printscreen

H. J. I.

3.3.2023

Američke vlasti su saopćile da su uhapsile dvojicu muškaraca koje se tereti za višegodišnju praksu ilegalnog izvoza tehnologije u Rusiju, zaobilaženjem izvoznih zakona uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Osumnjičeni su za isporuku zapadne avionske opreme ruskim kompanijama i popravljanje opreme koja se koristi u avionima ruske proizvodnje, navodi američko ministarstvo pravosuđa.

Udružili se 2020. godine

Od 2020. dvojac se udružio kako bi izbjegao zakone o izvozu prikrivanjem i pogrešnim navođenjem krajnjih korisnika, vrijednosti i odredišta svog izvoza te pretovarom artikala u trećim zemljama, navodi se u saopćenju. 

U jednom slučaju, prikrili su pravog korisnika i odredište izdavanjem lažne fakture, navodeći kao krajnje odredište Njemačku. U drugim slučajevima, avionska elektronika poslana je preko Armenije i Kipra u Rusiju bez dobivanja potrebnih dozvola.

Optužbe se odnose na urotu

Optužbe se odnose na urotu, izvoz kontrolirane robe bez dozvole, krivotvorenje i nepopunjavanje elektroničkih podataka o izvozu te krijumčarenje robe protivno američkom zakonu. Budu li osuđeni, prijeti im između pet i 20 godina zatvora po svakoj tački. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD i saveznici nametnuli su oštre sankcije Moskvi kako bi oslabili rusku ekonomiju i otežali im nabavu zaliha za rat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.