MINHEN

Fon der Lejen: EU želi povećati proizvodnju streljiva i za Ukrajinu i za sebe

Sada je trenutak da se poveća proizvodnja onoga što je potrebno Ukrajini, rekla je Fon der Lejen

Finska premijerka Sana Marin, lijevo, i predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen razgovaraju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu. AP

A. O.

18.2.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je da bi se EU mogla udružiti s vojnom industrijom kako bi se povećala proizvodnja streljiva za Ukrajinu i za obnovu vlastitih zaliha.

Vakcine protiv virusa

Taj je plan usporedila s onim što je EU učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine vakcina protiv koronavirusa.

- Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi odbrambenim firmama omogućili da ulože u proizvodne linije da bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti - rekla je Fon der Lejen na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Ona je kazala da Unija ne može čekati mjesecima i godinama da bi obnovila svoje vojne zalihe ili poslala Ukrajini granate velikog kalibra.

Povećanje proizvodnje

- Sada je trenutak da se poveća proizvodnja onoga što je potrebno Ukrajini, poput standardizirane municije - rekla je Fon der Lejen.

Slanje golemih količina streljiva u Ukrajinu izazvalo je zabrinutost nekih članica Unije da bi mogle isprazniti svoje zalihe. Okupljeni u glavnom gradu Bavarske, zapadni lideri su u petak najavili intenziviranje vojne pomoći Ukrajini, uključujući streljivo i naoružanje, posebno tenkove. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.