ZEMLJOTRES

Haos u Turskoj: Luksuzna zgrada se srušila i zatrpala 800 ljudi

Procjenjuje se da je u zgradi živjelo oko 1.000 ljudi, a većina je i dalje zarobljena u ruševinama

Zemljotres uništio luksuznu zgradu. AP

N. H.

11.2.2023

Luksuzna zgrada „Renesansa“ je reklamirana kao „parče raja“ i da je izgrađena po „najvišim građevinskim standardima“. Danas ona je ona gomila prašine.

Rezidencija Renesansa je, sve do ponedjeljka, bila jedna od najekskluzivnijih zgrada u centru Antakije, turskog grada u regiji Hataj.

Sada je u njenim ruševinama zatrpano oko 800 ljudi.

Zgrada sa 12 spratova se prostirala na 10.500 kvadratnih metara, a u njoj je bilo 250 stanova. Svaki je imao između dvije i pet spavaćih soba, a u sklopu kompleksa su bili još i sportski tereni i bazen.

U njoj živjelo oko 1.000 ljudi

Procjenjuje se da je u njoj živjelo do 1.000 ljudi. Većina je i dalje zarobljena u ruševinama zemljotresa koji je odnio više od 24.000 života.

Prijatelji i porodice žrtava su napravile nalog na društvenoj mreži Telegram, gdje dijele informacije i traže pomoć.

Kao i u drugim mjestima, u provinciji Hataj, hitnim službama je trebalo više od jednog dana da stignu.

-Iako su prošla 72 sata i dalje ima živih. Čuju se glasovi iz ruševina, ali nema dovoljno opreme. Treba da idemo po njih prije nego što prestanu disati – rekao je jedan član na Telegramu.

Jedna od poteškoća u spašavanju ljudi zarobljenih u zgradi je što se jedna od fasada srušila na ostatke, što olakšava pristup nekim od prvih spratova i soba sa urušene fasade, ali je teško pristupiti drugoj strani, gdje je fasada smrskala ostale spratove.

-Bio je to veoma nasilan kolaps – rekao je jedan svjedok. 

Fotografije zgrade prije zemljotresa. Facebook/Antis Yapi


Prema finansijskom listu Dunya, stanovi su izgrađeni na plutajućoj osnovi, koja bolje podnosi seizmičku aktivnost i koriste sa na kopnu sa malom nosivošću.

Izgradnja je započeta 2012. godine, a završena 2013. godine, tako da se traži da se obuhvate sve antiseizmičke mjere propisane zakonom.

Upravo iz tog razloga, pored svojih objekata i lokacije, bila je tipičan izbor među ljudima koji su došli izvan provincije da rade nekoliko mjeseci ili godina u Antakiji – obično učitelji, inžinjeri ili čak fudbaleri.

Kristijan Atsu, fudbaler koji je igrao za Čelzi, a sada igra za Hatajspor, bio je jedan od stanovnika Renesanse. I dalje se vodi kao nestao

Turski biznismen uhapšen u Istanbulu

Turski biznismen Mehmet Jašar Džoškun uhapšen je jučer u Istanbulu zbog sumnje da je nelegalno sagradio rezidenciju Renesansa. 

On je priveden zbog sumnje da je avionom pokušao da pobjegne za Crnu Goru.

Ono što je zanimljivo jeste da Mehmet i njegov brat imaju kompanije i građevinski biznis u Budvi.

Firma koja je napravila zgradu zvala je rezidenciju „kvadratom iz raja“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.