MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Mađarska će radikalno ojačati svoje odbrambene sposobnosti

On je dao blaži ton prema Ukrajini, poručivši da Mađarska i njezini saveznici podupiru vladu u Kijevu jer ju je Rusija neopravdano napala

Orban: Budimpešta se i dalje protiviti bilo kakvim sankcijama na uvoz prirodnog plina. Twitter

E. Ć.

1.7.2022

Mađarska neće stajati na putu sankcijama Europske unije osim u vitalnim pitanjima energetske politike, rekao je premijer Mđarske Viktor Orban, prenosi Bloomberg.

Orban je na javnom radiju rekao da će se Budimpešta i dalje protiviti bilo kakvim sankcijama na uvoz prirodnog plina. 

- No, ne može stalno ići protiv bloka o neenergetskim pitanjima, jer bi to bilo neprikladno u uniji izgrađenoj na suradnji, lojalnosti i uzajamnom povjerenju - istakao je.

Podsjetimo, Mađarska je najbliži saveznik Rusije u EU, a Orban je imao osobne sporove s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky). Mađarski premijer također je uspio postići ublažavanje paketa sankcija EU. 

U isto vrijeme, EU je zadržala utjecaj prijeteći da će uskratiti milijarde eura pomoći Mađarskoj zbog Orbanovog odustajanja od vladavine prava. Orban je dao blaži ton prema Ukrajini, poručivši da Mađarska i njezini saveznici podupiru vladu u Kijevu jer ju je Rusija neopravdano napala. 

- Svi su na strani Ukrajinaca kao što treba biti na strani branitelja. Rusija nije imala nikakvog razloga napasti drugu zemlju i započeti otvoreni rat, čak i ako Rusi to ne nazivaju ratom - kazao je on.

Orban je naročito naglasio to da Mađarska mora radikalno ojačati svoje odbrambene sposobnosti dok se rat ne preseli izvan Ukrajine na teritorije bliže Mađarskoj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.