NEZVANIČNI PODACI

Tvrdi vojnik: Rusija izgubila više života u Ukrajini, nego za četiri godine u Čečeniji

Svi ovi specijalci, borci koje smo imali, svi su se povukli, pobjegli u Rusiju i odbijaju da nastave dalje, rekao je

Vojne snage. GETTY IMAGES

A. O. / CNN

4.5.2022

Ruske snage izgubile su više života u Ukrajini nego u četiri godine u Čečeniji, rekao je ruski vojnik u audio snimku za koji ukrajinska služba sigurnosti (SBU) tvrdi da je presretnuta komunikacija između vojnika i njegovog prijatelja.

CNN nije potvrdio autentičnost zvuka. SBU nije dala više detalja o vojniku koji je govorio u audio fajlu niti kako je to presretnuto.


Izrazio nezadovoljstvo

U audio snimku, ruski vojnik je izrazio nezadovoljstvo što su elitni pripadnici RosGvardije, Putinove Nacionalne garde i OMON-a, specijalne policijske snage, napustili Ukrajinu.

- One su nepotrebne. Vraćaju se jer prave scene kako ne žele da nastave dalje. Svi ovi specijalci, borci koje smo imali, svi su se povukli, pobjegli u Rusiju i odbijaju da nastave dalje - nastavio je.

Čak ni elitne neprijateljske jedinice ne mogu izdržati pritisak ukrajinskih branitelja, navodi se u saopćenju SBU na društvenim mrežama.


Nejasan broj

Tačan broj ruskih vojnika koji su ubijeni u Ukrajini ostaje nejasan.

Zvaničnici NATO-a u martu su tvrdili da je u borbama poginulo do 15.000 vojnika.

Ruska vlada nije dostavila ažurirane informacije. Međutim, sredinom marta, ruski tabloid Komsomolskaja Pravda objavio je, a zatim je kasnije uklonjen, izvještaj da je rusko Ministarstvo odbrane zabilježilo 9.861 smrt ruskih oružanih snaga u ratu, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.