GRANATIRANJE SE NASTAVLJA

Ukrajinski zvaničnik: Ruska ofanziva u Donbasu već je počela

Denišenko je primijetio eksplozije tokom noći u regiji Dnjepropetrovsk i rekao da se granatiranje Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, također nastavlja

Ruski vojnici. REUTERS

A. O. / CNN

11.4.2022

Počela je najnovija ruska ofanziva u istočnoj regiji Donbasa, rekao je u ponedjeljak visoki ukrajinski zvaničnik, upozoravajući da Rusija i dalje okuplja tamošnje snage, piše CNN.

Vadim Denišenko (Vadym Denysenko), savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je u izjavi na nacionalnoj televiziji da s njegove tačke gledišta, ova velika ofanziva na istoku Ukrajine je već počela.


Prvi zračni napadi i eksplozije

- Moramo shvatiti da se to neće ponoviti 24. februara, kada su počeli prvi zračni napadi i eksplozije i kada smo rekli: "Rat je počeo". Velika ofanziva de facto je već počela - poručio je on.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici rekli su proteklih dana da su posmatrali kretanje ruskih trupa u Donbas nakon velikih neuspeha Moskve u nastojanju da zauzme Kijev.

- Rusi gomilaju svoje snage. Oni nastavljaju sa preraspoređivanjem svojih trupa i opreme u oblastima Donjecka i Luganjska - rekao je Denišenko. 


Bez većih bitaka

- Da, još uvijek nema većih bitaka o kojima se toliko govori posljednjih dana. Ali generalno možemo reći da je ofanziva već počela - istakao je.

Denišenko je primijetio eksplozije tokom noći u regiji Dnjepropetrovsk i rekao da se granatiranje Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, također nastavlja.

Šef ukrajinske regionalne vojne administracije u Luganjsku Serhi Haidai, rekao je da ukrajinske vlasti organiziraju pojačanu evakuaciju u Donbasu, dodajući da je još vozova za evakuaciju iz Luganjska i Donjecka predviđeno za 11. april, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.