GENERALNI SEKRETAR UN-A

Gutereš: Počinioci napada na Kramatorsk moraju odgovarati

Prema obavještajnim podacima, jedna od jedinica 19. raketne brigade koja je naouružana raketnim sistemima Točka-U locirana je u naselju Dobropolje u Donjeckom regionu, kazao Konašenkov

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš. AGENCIJE

A. O.

8.4.2022

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) poručio je danas da oni koji su počinil raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku treba da budu pozvani na odgovornost, piše Tanjug. 

- Udar na željezničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo i povrijeđeno na desetine civila koji su čekali evakuaciju, uključujući mnogo žena, djece i starijih, i drugi napadi na civile i civilnu infrastrukturu su u potpunosti neprihvatljivi - rekao je portparol generalnog sekretar Stiven Dižarik.

On je istakao da takvi incidenti predstavljaju teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.


Raketni napad

- Počinioci moraju da budu pozvani na odgovornost - rekao je Gutereš.

Danas je u raketnom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku poginulo najmanje 50 ljudi, stotinak je ranjeno. Rusija negira da je odgovorna za napad i tvrdi da je raketa ispaljena sa teritorije koju kontroliše ukrajinska vojska.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da ispitivanje oblasti pogođene raketom Točka-U i položaj repa te rakete u Kramatorsku potvrđuje da je raketa ispaljena iz zone jugozapadno od tog mjesta koju kontrolišu ukrajinske oružane snage.

- Prema obavještajnim podacima, jedna od jedinica 19. raketne brigade koja je naouružana raketnim sistemima Točka-U locirana je u naselju Dobropolje u Donjeckom regionu, 45 kilometara jugozapadno od Kramatorska u trenutku napada - rekao je Konašenkov.

On je rekao da je ta oblast sada potpuno pod kontrolom grupacija ukrajinskih snaga u Donbasu. Također, Konašenkov je naveo da taktičke rakete Točka-U koriste samo ukrajinske snage.

Odgovornost za napad odbacuju i ruska i ukrajinska strana.


Gađali civile

Američki predsjednik Džozef Bajden optužio je Rusiju da je izvela "stravično zvjerstvo" u Ukrajini poslije raketnog napada na željezničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi.

Podsjećamo, Bajden je na Twitteru naveo da je ruska vojska gađala civile koji su pokušali da se evakuišu i odu na sigurno.

Rusija je ranije odbacila navode da stoji iza napada na Kramatorsk tvrdeći da je raketni napad izvela ukrajinska vojska.

Bajden je takođe zahvalio slovačkoj vladi zbog prebacivanja raketnog odbrambenog sistema u Ukrajinu i dodao da će SAD prerasporediti raketni sistem patriot u Slovačkoj, navodi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.