SEKTOR OBEZBJEĐENJA

Štrajk radnika na njemačkim aerodromima: Traže veće plaće

Na najvećem njemačkom aerodromu, u Frankfurtu, samo će putnici koji tu rade transfer, moći proći sigurnosne provjere u utorak, rekao je portparol Verdija

Štrajk radnika. ILUSTRACIJA

A. O.

14.3.2022

Više od 1.000 članova obezbjeđenja napustilo je posao danas na aerodromima širom Njemačke, što je dovelo do kašnjenja ili otkazivanja desetina letova, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaposleni u sektoru obezbjeđenja na aerodromima u Berlinu, Dizeldorfu, Hanoveru i drugim gradovima počeli su jednodnevni štrajk u ponoć tražeći veće plaće, javila je njemačka novinska agencija dpa.


Spor o plaćama

Protest je organiziran u okviru spora o platama između sindikata Verdi i Saveznog udruženja kompanija za sigurnost u zrakoplovstvu. Sindikat pregovara sa udruženjem poslodavaca o novom kolektivnom sporazumu za oko 25.000 radnika obezbjeđenja širom zemlje.

Verdi je najavio i da u utorak planira napuštanje putničkih kontrola na aerodromima uključujući Frankfurt, Hamburg, Štutgart i Karlsruhe/Baden-Baden.

- Na najvećem njemačkom aerodromu, u Frankfurtu, samo će putnici koji tu rade transfer, moći proći sigurnosne provjere u utorak - rekao je portparol Verdija.


Tri runde pregovora

Tri runde pregovora do sada nisu dale rezultat. Strane planiraju da se sastanu u Berlinu kasnije ove sedmice radi daljih pregovora.

Verdi između ostalog traži povećanje satnice za najmanje jedan euro.

Sindikat je saopćio da oko 1.350 zaposlenih širom zemlje učestvuje u štrajkovima, prenosi dpa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.