ŠEF TURSKE DIPLOMATIJE

Čavušolu: Turska džamija u Mariupolju nije oštećena

Podsjetimo, jučer je objavljeno da su ruske snage granatirale džamiju u Mariupolju, što su prenijeli i svjetski mediji poput BBC-a

Čavušolu: Raketa pala 700 metara pored džamije. Twitter

E. Ć. / Anadolija

13.3.2022

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) potvrdio je danas da je turska džamija u ukrajinskom gradu Mariupolju ostala netaknuta nakon izvještaja o padu rakete samo 700 metara od bogomolje, javlja Anadolu Agency (AA).

Čavušolu je u obraćanju na završnoj konferenciji za novinare Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) u južnoj Turskoj komentarisao i navode da je granatirana džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog u Mariupolju.

- U toj džamiji se nalaze i naši državljani. Nakon što su sa njima prekinute telefonske veze, održavamo kontakt satelitskim telefonima međunarodnih organizacija preko naših kontakata na terenu. 

Jučer se pojavila vijest da je džamija bombardovana. Ipak, kasnije imam džamije to nije potvrdio. On je rekao da je bomba ili projektil pala ne predaleko, ali ni preblizu džamije, ali za sada nema oštećenja na džamiji. Rusi su pitali koliko je naših državljana tamo. 


Objava BBC-a o bombardiranju džamije u Mariupolju. Screenshot

Ovu informaciju smo podijelili i sa Rusima. S jedne strane, snažno podržavamo teritorijalni i granični integritet Ukrajine. Ali s druge strane, mislimo da trebamo raditi s obje strane u humanitarne svrhe - rekao je Čavušolu.

Podsjetimo, jučer je objavljeno da su ruske snage granatirale džamiju u Mariupolju, što su prenijeli i svjetski mediji poput BBC-a.

Inače, džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog nalazi se u Mariupolju, a dobila je ime u čast Sulejmana Veličanstvenog i Rokselane. Džamija Sultan Sulejmana i Islamski kulturni centar otvoreni su 15. oktobra 2007. godine. Arhitektura džamije je stilizovana prema džamiji Sulejmanija u Istanbulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.