NA MARGINAMA FORUMA

Sastali se turski i armenski šefovi diplomatije: Da li se nazire poboljšanje odnosa?

Tenzije između dvije zemlje pojačane su 2020. godine usljed sukoba oko regije Nagorno-Karabah, gdje je Turska u sukobima sa armenskim snagama podržala Azerbejdžan

Održan sastanak Čavušolua i Mirzojana. AGENCIJE

S. S.

12.3.2022

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu i šef armenske diplomatije Ararat Mirzojan sastali su se danas na marginama diplomatskog foruma u Antaliji.

Turska nema diplomatskih ili trgovinskih veza sa Armenijom od devedesetih godina prošlog stoljeća, ali su u januaru održali razgovore, što je prvi pokušaj obnove veza od mirovnog sporazuma 2009. godine, a koji nikad nije ratificiran.

Dvije zemlje spore se o nekoliko pitanja, posebno o ubistvu 1,5 miliona ljudi za koje Armenija navodi da su ubijeni 1915. godine tokom vladavine Osmanskog carstva.

Armenija tvrdi da ubistva civila predstavljaju genocid, dok Turska prihvata da je veliki broj Armena nastanjenih u Osmanskom carstvu ubijen tokom Prvog svjetskog rata u sukobu sa tadašnjim snagama, ali osporava broj i da su vršena sistematska ubistva te da to predstavlja genocid.

Tenzije između dvije zemlje pojačane su 2020. godine usljed sukoba oko regije Nagorno-Karabah, gdje je Turska u sukobima sa armenskim snagama podržala Azerbejdžan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.