U ANTALIJI

Počeo sastanak Lavrova i Kulebe u Turskoj: Dočekao ih ministar Čavušolu

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi put izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

A. O.

10.3.2022

Sastanak u Turskoj koji je ranije održan - Avaz
Sastanak koji je održan ranije - Avaz
Mevlut Ćavoušoglu i Sergej Lavrov - Avaz
Sastanak koji je održan ranije - Avaz
Sastanak koji je održan ranije - Avaz

Ruski ministar Sergej Lavrov i ukrajinski Dmitro Kuleba stigli su u Tursku, gdje ih je dočekao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u Antaliji, ljetovalištu popularnom među ruskim turistima. 

I Lavrov i Kuleba u srijedu su već došli u Tursku. Lavrov i Kuleba sjeli su za stol prvi put nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Pregovori su počeli.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, koji ojačava napore medijacije od početka krize, ocijenio je jučer da Turska može istodobno razgovarati i s Ukrajinom i s Rusijom.


Učiniti sve

- Radimo na tome da se izbjegne da se kriza pretvori u tragediju - naglasio je. 

Kuleba je u srijedu u videosnimci na Facebooku rekao da će učiniti sve kako bi pregovori bili što je moguće učinkovitiji, istodobno rekavši kako ima "ograničena očekivanja". 

- Nemam velike nade, ali napravit ćemo sve kako bismo izvukli maksimum - rekao je, dodajući da će sve ovisiti o instrukcijama koje je Lavrov dobio prije susreta. 

Atmosfera prije razgovora prilično je napeta, a ukrajinski ministar nazvao je nedavno za CNN svog ruskog kolegu "suvremenim Ribbentropom", referirajući se na Hitlerova ministra u Drugom svjetskom ratu. 

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi put izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara. Turska, članica NATO-a, saveznica je Ukrajine, ali želi održati i odnose s Rusijom o kojoj uvelike ovisi kada se radi o turizmu i opskrbi pšenicom i energentima. 

Pregovori u Antaliji dolaze dan nakon što je Rusija u srijedu rekla da je postignut "napredak" u njezinim pregovorima s Ukrajinom. 


Cilj Rusije

Podsjećamo da glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također rekla da cilj Rusije nije srušiti ukrajinsku vladu. Analitičari su, međutim, vrlo oprezni, nakon što je dvosedmični rat već protjerao dva miliona Ukrajinaca izvan granica njihove zemlje. 

- Svaki napor može biti od pomoći, ali ne vjerujem da treba očekivati neki proboj u pregovorima - rekao je za agenciju France presse Aaron Stein, direktor programa za Bliski istok u Foreign Policy Research Institute. 

- Da bi se došlo do sporazuma, dvije strane moraju biti spremne na bolne kompromise - upozorio je i Berk Esen s Njemačkog instituta za međunarodna pitanja i sigurnost. 

Bilo bi iznenađujuće da Erdoan organizacijom razgovora u Antaliji postigne uspjeh, ocjenjuju analitičari. U posredništvo su se uključili i drugi političari poput francuskog predsjednika Emanuela Makrona i izraelskog premijera Naftalija Beneta. Bez rezultata, zasad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.