NIŠTA OD SLOBODE GOVORA

Rusija udara na pravo na istinito informiranje: Zatvorska kazna do 15 godina za "lažne" vijesti

Bukvalno do sutra, ovaj zakon će nametnuti kaznu, i veoma strogu kaznu, onima koji su lagali i davali izjave koje su diskreditovale naše oružane snage, rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin

Duma: Ako lažnjaci dovedu do ozbiljnih posljedica, prijeti kazna zatvora do 15 godina. Agencije / Ilustracija

N. Aj. / Reuters

4.3.2022

Ruski parlament usvojio je u petak zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog namjernog širenja "lažnih" vijesti o vojsci, čime je pojačan informativni rat oko sukoba u Ukrajini.

Ruski zvaničnici su u više navrata govorili da su neprijatelji Rusije, kao što su Sjedinjene Države i njeni zapadnoevropski saveznici, širili lažne informacije u pokušaju da posijaju razdor među ruskim narodom, piše Reuters.

Zakonodavci su usvojili izmjene i dopune krivičnog zakona, čime je širenje "lažnih" informacija krivično djelo kažnjivo novčano ili zatvorskim kaznama. Također su izrekli novčane kazne za javne pozive na sankcije Rusiji.

- Ako lažnjaci dovedu do ozbiljnih posljedica, prijeti kazna zatvora do 15 godina - navodi se u saopćenju donjeg doma parlamenta, poznatog kao Duma.

Ne koriste riječ "invazija"

Duma je navela skalu kazni za svakoga za koga se smatra da je diskreditovao oružane snage, sa strožim kaznama za one koji namjerno šire lažne informacije ili pozivaju na nedozvoljenu javnu akciju.

Čini se da amandmani, koje Reuters, kako naglašavaju, nije mogao vidjeti na web stranici Dume, daju ruskoj državi mnogo jače ovlasti za obračun.

- Bukvalno do sutra, ovaj zakon će nametnuti kaznu, i veoma strogu kaznu, onima koji su lagali i davali izjave koje su diskreditovale naše oružane snage - rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je "specijalna vojna operacija" ključna za osiguranje ruske sigurnosti nakon što su Sjedinjene Države proširile vojni savez NATO-a na ruske granice i podržale prozapadne lidere u Kijevu.

Ruski zvaničnici ne koriste riječ "invazija" i kažu da zapadni mediji nisu izvještavali o onome što su opisali kao "genocid" ljudi koji govore ruski u Ukrajini.

Ukinut pristup BBC-u

Amandmane mora odobriti gornji dom parlamenta prije odlaska Putinu na potpisivanje zakona.

Ruski opozicioni lideri upozorili su da bi Kremlj mogao suzbiti neslaganje nakon što je Putin naredio operaciju.

Ruska služba za nadzor komunikacija također je prekinula pristup web stranicama nekoliko stranih novinskih organizacija, uključujući BBC i Deutsche Welle, zbog širenja, kako se navodi, lažnih informacija o njenom ratu u Ukrajini.

- Pristup je ograničen na mnoštvu informacionih resursa u vlasništvu stranaca - navodi se u saopćenju nadzornog tijela, poznatog kao Roskomnadzor.

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude djelimičan, i često antiruski, pogled na svijet, a da pritom ne pozivaju svoje lidere na odgovornost za strane ratove kao što su Irak i korupcija.

Britanski BBC je rekao da je pristup tačnim informacijama osnovno ljudsko pravo i da će nastaviti sa svojim naporima da svoje vijesti učini dostupnim u Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.