ZBOG SUKOBA U UKRAJINI

Francuski ministar finansija: Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a je zadnje sredstvo

Prve sankcije su nametnute Rusiji, ne štete ruskom narodu i ozbiljno će blokirati rusku ekonomiju, rekao je njemački ministar Linder

Le Mer: Izbacivanje Rusije iz SWIFT-a zadnji korak. AFP

S. S. / Index

25.2.2022

Francuski ministar financija Bruno Le Mer (Maire) rekao je da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sistema plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, to bi se pitanje moglo kasnije razmotriti, kazao je američki predsjednik Džo Bajden.


Prve sankcije su već nametnute

-SWIFT je posljednje sredstvo, ali je jedna od opcija koja ostaje na stolu - rekao je Le Mer novinarima danas uoči sastanka u Parizu sa svojim kolegama iz zemalja eurozone.

Uoči istog sastanka, njemački ministar financija Kristian Lindner (Christian) rekao je da su sve opcije na stolu uz one koje su već dogovorene.

- Prve sankcije su nametnute Rusiji. One štete ruskom narodu i ozbiljno će blokirati rusku ekonomiju - rekao je Lindner.


Ruska imovina zamrznuta

Ministri financija vjerovatno će razgovarati o uticaju sukoba na evropsku ekonomiju. Ekonomisti navode da bi se mogao povećati inflatorni pritisak i usporiti ekonomski rast.

Lideri članica Europske unije jučer su pristali zamrznuti rusku imovinu u Uniji i zaustaviti ruskim bankama pristup evropskom financijskom tržištu. Sankcije će također biti usmjerene na ruski energetski i transportni sektor.

London je ponovio svoj poziv za isključenjem Rusije iz SWIFT-a. Dio članica Evropske unije protivi se takvoj mjeri jer bi davatelji kredita teško vratili svoj novac. Posmatrači su također sugerirali da bi to moglo zakomplicirati plaćanja Rusiji za one zemlje koje od nje nabavljaju energente.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.