OŠTRE REAKCIJE

Ursula fon der Lejen i Šarl Mišel najavili nove sankcije koje će imati velike i teške posljedice po Rusiju

Mišel je za večeras sazvao izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije

For der Lejen i Mišel: Rusija grubo krši međunarodno pravo. Agencije

Z. K.

24.2.2022

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.

- Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost - kaže se u zajedničkoj izjavi Fon der Lejen i Mišel.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njene južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Mišel i For der Lejen pozivaju Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njen teritorijalni integritet, suverenost i nezavisnost.

Mišel je za večeras sazvao izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije, koje će imati velike i teške posljedice po Rusiju zbog njenih poteza, a koje će uvesti u tijesnoj koordinaciji sa svojim transatlantskim partnerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.