URSULA FON DER LEJEN

Predsjednica Evropske komisije: Rusija i Kina traže novu eru kako kažu da bi zamijenili postojeća međunarodna pravila

Upozorila je da će, ako Rusija napadne Ukrajinu, Evropska unija biti spremna nametnuti visoke troškove i teške posljedice po ekonomske interese Rusije

Ursula fon der Lejen i Vladimir Putin. Avaz

E. Ć. / Anadolija

19.2.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) optužila je u subotu Rusiju da pokušava "prepraviti pravila međunarodnog poretka", javlja Anadolu Agency (AA).

- Suočavamo se s očiglednim pokušajem prepravljanja pravila međunarodnog poretka. Potrebno je samo pročitati nedavno saopćenje koje su objavili ruski i kineski lideri. Oni traže novu eru kako kažu da bi zamijenili postojeća međunarodna pravila - rekla je Fon der Lejen na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.



Kremlj potkopava evropsku sigurnosnu arhitekturu

Dodala je da oni "više vole vladavinu najjačih od vladavine prava, zastrašivanje umjesto samoopredjeljenja, prinudu umjesto saradnje“. 

Optužila je Kremlj da "pokušava potkopati evropsku sigurnosnu arhitekturu". Upozorila je da će, ako Rusija napadne Ukrajinu, Evropska unija biti spremna nametnuti visoke troškove i teške posljedice po ekonomske interese Rusije. Rekla je da je Evropska unija u potpunosti spremna za slučaj prekida isporuke ruskog gasa.

- Danas vam mogu reći da smo, čak i ako Rusija potpuno poremeti snabdijevanje gasom, ove zime sigurni - naglasila je predsjednica EK-a.

Optužbe na račun Gazproma

Fon der Lejen je iznijela optužbe protiv ruske gasne kompanije Gazprom.

- Gazprom svjesno pokušava skladištiti i isporučiti što je manje moguće dok cijene i potražnja rastu - dodala je. U EU sedmicama postoji bojazan da bi trenutni sukob s Rusijom mogao dovesti do prekida u isporuci gasa.

Prema podacima Evropske komisije, EU je donedavno pokrivala 24 posto svojih energetskih potreba gasom, od čega je 90 posto bilo iz uvoza. Oko 40 posto uvoza dolazilo je od Gazproma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.