PREMIJER HRVATSKE

Plenković iz Brisela pozvao bošnjačke stranke i HNS na dodatne napore i dogovor

Ključno je ići na sljedeće izbore s pravednim novim zakonom koji će omogućiti legitimno predstavljanje, a ne ići na izbore pod svaku cijenu, istakao je Plenković

Andrej Plenković. N1

H. J. I.

17.2.2022

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na 6. sastanku na vrhu Evropska unija – Afrička unija. Nakon toga dao je izjavu za medije.

- Današnji boravak u Briselu ima tri elementa. Prvi je bio sastanak s predsjednicom EK Ursluom fon Der Lejen (von Der Leyen), razgovarali smo o hrvatskom putu prema Šengenu, hrvatskom putu prema euro području, situaciji u BiH, snažnom i jasnom stavu Hrvatske da treba uložiti dodatne napore da se postigne dogovor između političkih stranaka i tu, prije svega, pozivam bošnjačke političke stranke i Hrvatski narodni sabor da naprave u sljedećim sedmicama još napora da se postigne dogovor o Izbornom zakonu - rekao je Plenković.


- Ključno je ići na sljedeće izbore s pravednim novim zakonom koji će omogućiti legitimno predstavljanje, a ne ići na izbore pod svaku cijenu koji bi onda mogli opet dovesti do situacija u kojima se hrvatski narod osjeća loše. Mi smo prijatelji, saveznici BiH i želimo ih vidjeti u ovom društvu, u EU. Hrvatska će tu kao prijateljska i susjedna zemlja pomoći na evropskom putu BiH - rekao je.

Kako Plenković ističe, najvažnija tema je bila proces obnove nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. 

- Kao što znate, dobili smo 683 miliona eura iz evropskog Fonda solidarnosti za obnovu Zagrebu, 319 miliona eura za obnovu Banovine. Mi smo se našli u jednom specifičnom kontekstu da su se na bliskom teritoriju dogodila dva velika potresa u kratkom vremenu. Nakon potresa u Zagrebu, onaj na Baniji je uzrokovao i progresivne štete, sve se to odvijalo u vrijeme pandemije covida-19 i s argumentacijom koju sam iznio predsjednici Komisije, ona je vrlo dobronamjerno zaključila da se spoje rokovi za Baniju s rokovima za Zagreb, a to je juni 2023. godine - zaključio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.