ŠEFICA EVROPSKE KOMISIJE

Von der Lejen: Naše sankcije mogu jako "ujesti" i Kremlj to dobro zna

Ona je pozvala Moskvu da ne bira put koji vodi u rat

Ursula von der Lejen. Agencije

H. J. I.

16.2.2022

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) govorila je danas u Evropskom parlamentu o krizi između Ukrajine i Rusije te je pozvala Moskvu da ne bira put koji vodi u rat.

Tokom izlaganja pred članovima Evropskog parlamenta, šefica Evropske komisije je izjavila kako institucije Evropske unije i države članice rade na snažnom i sveobuhvatnom paketu sankcija prema Rusiju, a sve u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i Kanadom.

Također, Von der Lejen ističe kako bi sankcije pogodile rusku ekonomiju, ali bi uticale i na pristup visokotehnološkim komponentama.


- Ne govorimo samo o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja pojedincima iz Rusije. Strateški interes Rusije je diverzifikacija svoje ekonomije. Za to su im potrebne tehnologije u kojima Evropa predvodi svijet. Komponente visoke tehnologije zbog kojih Rusija gotovo u potpunosti ovisi o nama. Naše sankcije mogu jako "ujesti" i Kremlj to dobro zna - poručila je šefica Evropske komisije.

Osim Ursule von der Lejen EU parlamentarcima se obratio i predsjednik Evropskog vijeća Čarls majkl (Charles Michel) koji je ponovio kako će svaka ruska agresija na Ukrajinu dovesti do velikih posljedica.

Također, Majkl je priznao kako bi kroz sukob Rusije i Ukrajine veliku cijenu platila i Evropska unija, ali je naglasio kako svi moraju biti spremni da preuzmu odgovornost u slučaju sukoba i eskalacije tenzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.